Puštena u rad prva plutajuća nuklearna elektrana

Radiosarajevo.ba
Puštena u rad prva plutajuća nuklearna elektrana
Foto: TASS / Prva plutajuća nuklearna eletrana

Prvi reaktor ruske plutajuće nuklearne elektrane „Akademik Lomonosov“ počeo je s radom, a riječ je o prvoj nuklearnoj centrali te vrste u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Brod-centrala ruske kompanije Rosatom usidrena je kod grada Murmanska.

Iz Rosatomove podružnice Atomflot saopćeno je da će u rad pušteno deset posto kapaciteta prvog reaktora, a da će reaktor u punom kapacitetu proraditi nakon provedenih potrebnih testiranja.

Testni procesi bi trebali biti okončani do marta naredne godine, a u trećem kvartalu naredne godine plutajuća nuklearna elektrana će biti premještena u sibirski grad Pavek.

Čelnik Rosatoma Alexey Likhachev izjavio je kako je plutajuća nuklearna elektrana epohalno, efikasno i veoma praktično rješenje za snabdijevanje energijom udaljene regije na sjeveru.

„Ovaj projekt nije važan samo za ruski Arktik, već i za ostatak svijeta. Uvjeren sam da će Rusija postati lider svijeta kada je riječ o plutajućim enektranama“, kazao je Likhachev.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije