Puigdemont najavio da će poraziti 'špansku represiju' na izborima

Fena
Puigdemont najavio da će poraziti 'špansku represiju' na izborima
Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je da će poraziti na izborima narednog mjeseca, kako ju je nazvao, "represiju" španske vlade nad katalonskim nastojanjima za nezavisnošću.

Puigdemont je kazao da Katalonija "ima samo jedan put da postane republika - put demokratije".

On se obratio uglavnom na francuskom jeziku pred dvjestotinjak gostujućih gradonačelnika iz Katalonije, koji su se okupili u muzeju umjetnosti u Bruxellesu. Oni su ga pozdravili burnim ovacijama prije nego što je počeo s govorom, uzvikujući "predsjedniče, predsjedniče".

Katalonski čelnik pobjegao je u Bruxelles nakon što je španska vlada raspustila regionalnu vladu i parlament zbog njihovih pokušaja da otcijepe regiju od Španije. Španska vlada tvrdi da je poštovala zakon, ali Puigdemont je izjavio da su on i njegovi separatistički saveznici politički progonjeni.

Katalonski zvaničnici na današnjem skupu zatražili su od čelnika EU da podrže katalonsku borbu. Grupa gradonačelnika držala je slova koja su činila parolu "Pomozite Kataloniji". Oni su na kraju otpjevali katalonsku himnu i podigli svoje štapove za šetnju - simbol ovlasti gradonačelnika u Španiji.

Prijevremeni regionalni izbori zakazani su za 21. decembar, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije