Prvi zvanični izvještaj: Novi detalji o uzorcima pada aviona u Iranu

Radiosarajevo.ba
Prvi zvanični izvještaj: Novi detalji o uzorcima pada aviona u Iranu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Avion Boeing 737 kompanije International Airlines, koji se srušio jučer u Teheranu, okrenuo se kako bi se vratio u zračnu luku nakon što je uočio problem, a zatim se zapalio, objavila je Organizacija za iransko civilno vazduhoplovstvo (CAO) u svom prvom izvještaju.

„Avion je nestao s radara u trenutku kada je dosegnuo visinu od 2.400 metara. Pilot nije radijom prenio nikakvu poruku o neuobičajenim poteškoćama“, navodi CAO u izvještaju koji je objavio na svojoj mrežnoj stranici tokom noći.

„Svjedoci su rekli da (...) da su vidjeli da se avion zapalio“, navodi se u tekstu, piše Index.hr.

„Avion se prvobitno kretao prema zapadu kako bi izašao iz zone zračne luke i okrenuo se na desno nakon problema te usmjerio natrag u zračnu luku kada se srušio, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade“, navodi CAO.

Organizacija piše i da su svjedoci požara bile osobe na tlu, odnosno putnici u avionu koji se nalazio iznad Boeinga u trenutku kada je drama počela. CAO u svom izvještaju ne specificira kakav je to bio tehnički problem.

Pojavio se snimak nakon pada ukrajinskog aviona: Ostaci Boeinga 737 izgorjeli u požaru

Sinoć su objavljene i prve procjene zapadnih obavještajnih službi po kojima ukrajinski avion nije oboren projektilom, rekao je izvor iz kanadskih službi.

Podsjetimo, avion Ukraine International Airlinesa srušio se ubrzo nakon polijetanja iz Teherana, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

U avionu su bila 82 Iranaca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca od kojih devet članova posade, 10 Šveđana, četiri Afganistanaca, te po tri Nijemca i Britanca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije