Prvi razgovor Trumpa i Erdogana: O čemu su razgovarali 45 minuta?

Anadolija
Prvi razgovor Trumpa i Erdogana: O čemu su razgovarali 45 minuta?
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump tokom telefonskog razgovora obavljenog u utorak navečer usaglasili su zajedničko djelovanje protiv terorističkih elemenata u Al-Babu i Rakki, u Siriji.

Izvori iz ureda turskog predsjednika istaknuli su kako su dvojica lidera razgovarali oko 45 minuta o pitanjima u regiji i svijetu te da je razgovor protekao u pozitivnoj atmosferi.

Tokom razgovora fokus je bio na savezništvu i bliskoj saradnji, a razgovarali su između ostalog, i o izbjegličkoj krizi i borbi protiv terorizma.

Trump je kazao kako želi razvijati bilateralne odnose s Turskom te bližu saradnju kada je riječ o regionalnim temama.

Predsjednik Republike Turske je novom američkom predsjedniku poželio uspjeh u radu, te mu govorio i o ranijem pokušaju državnog udara u Turskoj.

Njih dvojica su razgovarali i o koracima koji će biti poduzeti kako bi se povećala ekonomska saradnja između dvije zemlje.

Tokom razgovora je rečeno kako će direktor CIA-e Mike Pompeo prvu inozemnu posjetu realizirati u četvrtak, i to upravo dolaskom u Tursku gdje će s lokalnim zvaničnicima razgovarati o borbi protiv terorizma.

Lideri su istaknuli želju da se sastanu u najkraćem roku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije