Prvi put na Bleiburgu bez ustaških simbola i političkih govora

Anadolija
Prvi put na Bleiburgu bez ustaških simbola i političkih govora
Foto: AA / Komemoracija na Bleiburgu

Na Loibaškom polju pored Bleiburga obilježena je 74. godišnjica Križnog puta i bleiburške tragedije centralnom komemoracijom pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora koju tradicionalno organizira Počasni bleiburški vod, a na kojoj se okupilo oko 15.000 sudionika.

Ove godine komemoracija na Loibaškom polju po prvi put održala se bez visokih državnih dužnosnika koji su na središnju svetu misu poslali svoje izaslanike, a po prvi put događaj je prošao bez političkih govora.

Događaju su prisustvovali brojni hrvatski političari i saborski zastupnici, izaslanike su poslali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a kao izaslanik hrvatskog premijera na komemoraciji je sudjelovao ministar Lovro Kuščević.

Prema procjeni organizatora, na polju pokraj austrijskog mjesta Bleiburg okupilo se oko 15.000 ljudi, većinom iz Hrvatske, ali i iz BiH, Austrije, Njemačke i Švicarske.

"Ovo je mjesto na kojem se čovjeku uzelo pravo na dostojanstvenu smrt. Naše molitveno okupljanje danas mrtvima vraća njihovo dostojanstvo, a u svima nama budi nadu u radost susreta u novom Jeruzalemu i novoj Zemlji. Mi vjerujemo da svaki čovjek ima isto dostojanstvo. Upravo zbog toga molimo danas na poseban način za našu hrvatsku braću i sestre, ali i braću i sestre drugih narodnosti ubijenih na ovome mjestu“, kazano je s oltara ispred zbora svećenika na uvodnom dijelu misnog slavlja.

Uz katoličku misu, održana je molitva za islamske vjernike koju je predvodio Idriz ef. Bešić, kao i polaganje vijenaca na spomenik stradalim vojnicima i civilima Križnog puta i bleiburške tragedije.

Organizator, Počasni bleiburški vod, danima prije komemoracije upozoravao je kako je svim posjetiteljima događaja zabranjeno nošenje bilo kakvih obilježja, osim hrvatskih državnih zastava te vjerskih obilježja.

Austrijska policija, koja je nadzirala cijeli događaj putem nadzornih kamera, helikoptera i većeg broja pripadnika policije i specijalne policije sa psima, imala je uputstvo sankcionirati isticanje bilo kakvog simbola koji podsjeća na ustašku vojsku ili na NDH, pa tako i nacističke simbole i  geste, a zbog čega je prošle godine u austrijskom zatvoru boravilo nekoliko sudionika komemoracije.

Prema austrijskim zakonima, kazna za istaknut ustaški simbol je 4.000 eura ili mjesec dana zatvora.

Prije središnje komemoracija, u mjestu Bleiburg antifašisti iz Austrije i nekolicina njih iz Hrvatske održali su protuprotest upozoravajući kako je komemoracija okupljalište fašista, a austrijska policija u jednom trenutku morala ih je razdovijiti od skupine koja se kretala prema Loibaškom polju.

Cijelo događanje prošlo je bez značajnijih incidenata.

Crkva u Koruškoj odbila je zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da se ove godine na Loibaškom polju održi misa predvođena biskupom, a u obrazloženju su naveli kako su komemoracije ispolitizirane, te štete ugledu Katoličke crkve.

Komemoracija za žrtve Križnog puta na Loibaškom polju održava se u sjećanje na maj 1945. godine, kada je velik broj pripadnika ustaške vojske, domobrana, četnika, belogardejaca i ostalih vojnih postrojbi, koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata su surađivali s poraženim Hitlerovim režimom, uz značajan broj civila, od strane britanske vojske predan partizanima.

Nakon predaje Titovim partizanima, velik broj zarobljenika bez suđenja je pogubljen na Križnom putu od Austrije, preko Slovenije i Hrvatske gdje su otkrivene brojne masovne grobnice s tisućama žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije