Prva kazna zbog burkinija: Muslimanka iz Toulousea mora platiti 11 eura

Anadolija
Prva kazna zbog burkinija: Muslimanka iz Toulousea mora platiti 11 eura
/ Foto: Anadolija / EPA
Nakon što je u više od deset francuskih gradova uvedena zabrana nošenja burkinija, kupaćeg kostima za pokrivene žene, na jednoj plaži napisana je i prva kazna jednoj pokrivenoj muslimanki.

Prva kazna za nošenje burkinija napisana je na plaži u mjestu Cannes-la-Bocca u blizini Cannesa na jugu Francuske.

Muslimanka Sihan (34), majka dvoje djece koja živi u francuskom Toulousu, s porodicom je došla za vikend u Cannes. Dobila je kaznu od 11 eura za "nedolično ponašanje" i zbog nošenja odjeće na javnom mjestu koja je protivna sekularizmu. 

Sihan je šest godina pokrivena, a kaže da tog dana, kada je dobila kaznu, sjedila na plaži u normalnoj odjeći i marami na glavi, a ne u burkiniju. 

"Vrlo je vjerovatno da je neko sa plaže dojavio policiji jer su se u jednom trenutku oko mene našla tri policajca koji su me upozorili na odluku grada Cannesa", kazala je Sihan. 

Prema njenim riječima, nakon rasprave kazali su joj da barem maramu napravi u obliku šala. Međutim, ona to nije prihvatila jer bi joj se u tom slučaju vidio vrat. Tražili su da napusti plažu, a nakon što je to odbila napisali su joj kaznu. 

"Samo tri ili četiri osobe sa plaže su došle da mi pruže podršku. Svi ostali su podržali policajce. Govorili su mi: Ovdje nemaš šta raditi, vrati se u svoju zemlju", ispričala je Sihan koja je rođena u Francuskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije