Provala: Trump kaže da je američka vojska ‘zauzela aerodrom’ 1775 godine

Radiosarajevo.ba
Provala: Trump kaže da je američka vojska ‘zauzela aerodrom’ 1775 godine
Foto: EPA-EFE / Donald Trump tokom govora za Dan nezavisnosti

Američki predsjednik Donald Trump doslovno se “provalio” u javnosti tokom svog govora na Dan nezavisnosti SAD-a 4- jula, hvaleći vojsku, za koju je rekao da je "preuzela aerodrome" od Britanaca tokom revolucionarnog rata krajem 1700-ih, piše Guardian.

Trump je pogriješio tokom svog jednosatnog govora na Lincoln memorijalu u Washingtonu, u sklopu proslave 4. jula "Pozdrav Americi", u kojoj je postao prvi američki predsjednik u skoro 70 godina koji se obratio zemlji na Dan nezavisnosti. .

U odlasku od svog uobičajenog stila lutajućih, improviziranih govora u kojima predsjednik naglo skreće između tema, Trump je iznenadio govorom u kojem je hvalio Dan nezavisnosti, američka dostignuća na različitim poljima, a zatim odao počast svakoj grani vojske.

Tokom svog priznanja vojsci, Trump je rekao: “U junu 1775. godine, kontinentalni kongres stvorio je jedinstvenu vojsku iz revolucionarnih snaga u okolini Bostona i New Yorka… Kontinentalna vojska pretrpjela je gorku zimu doline Forge, našla slavu preko vode Delawarea, i ostvarila pobjedu kod Cornwallisa u Yorktownu.

"Naša vojska je ostvarila je nemoguće, preuzela je aerodrome, uradila sve što je trebalo, a u Fort McHenryju, pod crvenim blještavim raketama, nije imala ništa osim pojede."

Kako su slušaoci brzo ukazali, putovanje avionom nije se dogodilo u SAD-u do ranih 1900-ih. Braća Wright, koju je Trump pohvalio ranije u svom govoru, zaslužni su za letenje prvog svjetskog aviona 1903. godine.

Međutim, ovo nije bila jedina historijska zbrka u ovom dijelu Trumpovog govora. Kao što su iskusni slušaoci odabrali, bitka u Fort McHenryju dogodila se tokom rata 1812. godine, a ne američki revolucionarni rat koji se desio nekoliko decenija ranije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije