Protesti u Parizu izmiču kontroli: U toku "ulični rat", stotine uhapšeno

Radiosarajevo.ba
Protesti u Parizu izmiču kontroli: U toku "ulični rat", stotine uhapšeno
Foto: EPA-EFE / Protesti u Parizu
Francuska specijalna policija sukobila se sa “žutim prslucima” i ispalila je suzavac na hilajde demonstranata koji su u subotu u Pariza ponovo protestovali protiv visokih troškova života što je poljuljalo predsjednika Emmanuela Macrona.

Vlasti su objavile da je više stotina ljudi pretraženo i nakratko hapšeno, a u pritvoru je zadržano nešto manje od 300 osoba nakon što je policija kod njih pronašla potencijalno oružje poput čekića, bejzbol palica i metalnih kugli.

Oko 89.000 policajaca raspoređeno je širom Francuske u subotu, od kojih oko 8000 u Parizu.

Figaro prenosi da se na Jelisejskim poljima odvijaju mirni protesti i da je situacija relativno opuštena u toj aveniji, naročito s obzirom na prethodne proteste koji su tamo bili praćeni neredima i nasiljem.

Francuske snage reda prethodno su u potpunosti blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsjedničke palate.

Time je policija onemogućila "žutim prslucima" da se pridruže demonstrantima na Jelisejskim poljima.

"Žuti prsluci" su izrazili razočaranje zbog toliko obimnih snaga policije, koje smatraju "pretjeranim", i žale što im je "onemogućeno da protestuju".

Do Jelisejskih polja se i dalje može stići uskim bočnim ulicama, ali Trg Etoal, gde je policija prijepodne ispalila suzavac na demonstrante, ostaće blokiran do kraja dana, navodi Figaro.

Policija je ispalila suzavac na demonstante na Trgu Etoal, a na ulicama prijestonice raspoređeno je oko 8.000 policajaca, pa čak i oklopna vozila, prvi put poslije više decenija, kako bi se preduprijedilo nasilje kakvo je obilježilo proteste prošle subote.

Od početka protesta “žutih prsluka“ u neredima su poginule tri osobe, dok ih je 1.043 povrijeđeno, a 1.424 uhapšeno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije