Protesti širom Njemačke i svijeta povodom 1. maja: Traže se bolji uvjeti za radnike

AA
Protesti širom Njemačke i svijeta povodom 1. maja: Traže se bolji uvjeti za radnike
Foto: AA / Protesti u Njemačkoj

U nekoliko gradova u Njemačkoj održane su demonstracije radničkih sindikata organiziranih povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada.

Na centralnom protestu u Leipzigu, koje je organizovao Njemački savez sindikata (DGB), učestvovalo je nekoliko hiljada ljudi.

Reiner Hoffmann, predsjednik DGB-a, u obraćanju okupljenima je kazao da se u pokrajinama na istoku Njemačke u prosjeku radi 3-4 puta duže nego u zapadnim pokrajinama.

Također je tražio i poboljšanje uslova života u cijeloj Njemačkoj te dodao da tržištima i kompanijama ne treba prepustiti potpunu kontrolu nad radnicima.

Na prvomajskim protestima u prijestolnici Berlinu, održanim u organizaciji nekoliko sindikata i političkih partija, učestvovalo je nekoliko hiljada osoba koje su se okupile na centralnom trgu Hackescher Markt odakle su održali protestnu šetnju sve do historijske Brandenburške kapije.

Organizatori su upozorili na jačanje ekstremno desničarskih partija u Europi te naglasili da je potrebno učiniti sve kako bi se spriječio njihov negativni utjecaj na ekonomiju i društvo.

Protesti su održani i u drugim njemačkim gradovima, uključujući Hamburg gdje je Frank Bsirske, predsjednik najvećeg njemačkog sindikata radnika u javnim službama Verdi, kazao okupljenima da europske zemlje trebaju mnogo više sarađivati zbog problema s kojima se suočavaju kao što su klimatske promjene, finansijske krize, migracijska kretanja, terorizam i međunarodne trgovinske krize.

Tokom demonstracija u gradu Erfurtu došlo je do sukoba između policije i demonstranata.

Proteste, koje je organizovala ekstremno desničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD), pokušala je spriječiti veća grupa građana koje je policija rastjerala upotrebom suzavaca.

U jednom momentu je došlo do sukoba prilikom čega su povrijeđena četiri policajca.

Osim u Njemačkoj, demonstracije povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada održane su i u drugim europskim zemljama, uključujući Belgiju, Francusku, Rusiju i Bugarsku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije