Protesti prosvjetnih radnika u Atini: Policija koristila suzavac

AA
Protesti prosvjetnih radnika u Atini: Policija koristila suzavac
Foto: AA / Protesti u Atini

U glavnom gradu Grčke Atini održani su protesti prosvjetnih radnika, a u jednom momentu je došlo i do sukoba s policijom.

Na poziv nekoliko sindikata, na trgu Sintagma u samom centru grada okupilo se oko 2 hiljade demonstranata, većinom prosvjetnih radnika.

Okupljeni su protestovali nacrt zakona kojim se znatno mijenjaju kriteriji za zapošljavanje prosvjetnih radnika u toj zemlji.

Demonstranti su u jednom momentu zapalili transparent na kojem je pisalo "Diplomirani nezaposleni", a potom su pokušali ući i u zgradu državnog parlamenta ispred koje je bio veliki broj pripadnika policije.

U jednom momentu je čak došlo i do sukoba s policijom koja je koristila suzavac protiv demonstranata koji su ih napali palicama.

Prema navodima grčkih medija, nekoliko demonstranata je povrijeđeno u sukobima s policijom.

U Parlamentu Grčke danas je raspravljano o nacrtu zakona kojim su pooštreni kriteriji u vezi sa zapošljavanjem prosvjetnih radnika u toj zemlji.

Prema nacrtu zakona, smanjen je broj bodova na osnovu iskustva i broja godina provedenih u sektoru obrazovanja, dok se povećava broj bodova kandidata koji su završili postdiplomski i doktorski studij.

Planirano je da u toj zemlji tokom naredne tri godine bude uposleno još 15 hiljada prosvjetnih radnika.

Ipak, sindikati obrazovanja traže zapošljavanje većeg broja prosvjetnih radnika.

Tokom protesta prosvjetnih radnika prošle sedmice također je došlo do sukoba s pripadnicima policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije