Protesti nakon ubistva Georgea Floyda u Americi se ne smiruju

Radiosarajevo.ba
Protesti nakon ubistva Georgea Floyda u Americi se ne smiruju
Foto: EPA-EFE / Amerika

Hiljade demonstranata opkolile su područje Barclays Centera u New Yorku pošto su se protesti proširili širom Sjedinjenih Država nakon ubojstva Georgea Floyda, crnca iz Minneapolisa koji se ugušio pod smrtonosnim zahvatom bijelog policajca.

U petak je uhapšen Derek Chauvin, policajac koji je izveo nasilni zahvat nad 46-godišnjim Floydom pritisnuvši mu vrat koljenom nakon čega je Floyd, koji je jecao "molim vas, ne mogu disati", ubrzo preminuo.

Protesti su krenuli zbog te smrti o kojoj je javnost saznala putem videosnimke prolaznika, a u incident su umiješana četvorica gradskih policajaca.

Predsjednik SAD-a Donald Trump zatražio je od Pentagona da se na ulice Minneapolisa dovede vojska, objavio je AP kasno navečer u petak. Otprilike 800 pripadnika američke vojske preplavit će ulice tog grada u namjeri da uvedu red jer je stanje na ulicama alarmantno i eskalira.

Podsjetimo, u četvrtak je na ulice izašla Nacionalna garda, ali kako se neredi nisu zaustavili, sada će u pomoć doći i vojska.

Minnesota je uvela i policijski sat.

Uprkos policijskom satu stotine demonstranata okupilo se u Minneapolisu oko policijske stanice koja je zapaljena prethodne noći.

Protesti širom Amerike

Policija je u petak navečer privela brojne demonstrante na masovnim protestima u njujorškoj četvrti Brooklyn, ukrcavajući demonstrante s lisicama u gradske autobuse koji su bili poredani na Aveniji Atlantic.

Demonstranti su održali bdijenje i skup na Manhattanu zahtijevajući zakon kojim bi se zabranila policiji primjena zahvata kojim je 2014. ugušen Eric Garner, koji je također bio crnac.

U strastvenom govoru Bernice King u Atlanti, najmlađa kći Martina Luthera Kinga Jr., ikone borbe za građanska prava, molila je ljude da se vrate svojim kućama pošto je više od 1000 demonstranata marširalo gradom i blokiralo promet.

"Jedini put da prebrodimo ovo nije nasilje", rekla je Bernice King u rodnome gradu svoga oca. "Učinimo to na nenasilan način kada se obračunavamo sa zlom našeg vremena".

Ljudi su bili na ulicama i u Detroitu, Denveru, Hustonu, Louisvilleu.

Nezadovoljni građani okupili su se i i spred Bijele Kuće.

Novinari su javili da su policajci dobili naredbu da počnu sa hapšenjima u New Yorku.

Na ulicama Los Angelesa gore vatre.

Nacionalna garda i vojska je na ulicama Washingtona u pokušaju da razbiju roteste ispred Bijele kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije