SAD / Protest protiv uklanjanja kipa generala iz građanskog rata Roberta E. Leeja

12. 08. 2017. u 18:09:00 Anadolija

Shares:6

Stotine građana protestovalo je u američkoj saveznoj državi Virginiji protiv planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja.

Okupljeni na Univerzitetu Virginia uzvikivali su slogane: Jevreji neće doći na naše mjesto, Krv i zemlja, Jedan narod, jedna nacija, kraj migracijama.

Demonstranti su na ovaj način pokazali nezadovoljstvo i ljutnju zbog planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja koji se nalazi više od stotinu godina u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije.

Pored grupe koja je protiv uklanjanja kipa, okupili su se i oni koji podržavaju ovakvu odluku. U jednom trenutku došlo je i do napetosti između dvije strane. Intervenirala je i policija koja je smirila dvije sukobljene strane.

Načelnik Charlottesvillea Mike Signer kritikovao je proteste onih koji su protiv uklanjanja kipa nazivajući njihovu šetnju "rasističkom, netolerantnom i ispunjenom zastrašujućom mržnjom".

I prošlog mjeseca su pristalice Ku Klux Klana organizovale proteste.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865. godine, postali su tačka neslaganja u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi kipovi već su uklonjeni ili preseljeni, ali su ostali i oni čije uklanjanje je tek planirano.

Tagovi: SAD protesti

NEMA KOMENTARA