Prošlo je skoro 50 godina: Kako je Velika Britanija proslavila ulazak u EU

BBC
Prošlo je skoro 50 godina: Kako je Velika Britanija proslavila ulazak u EU
Foto: Printscreen / Edward Heath na svečanosti povodom ulaska u EU 1973.

Nova kovanica od 50 penija bila je izrađena i tada - a na njoj se našlo devet ukrštenih šaka kao simbol proširenog članstva kluba.

Ali premijer iz redova konzervativaca Edward Richard George Heath otišao je korak dalje i organizovao 11 dana kulturnih događaja koje je finansirala vlada.

Tri dana poslije zvaničnog ulaska 1. januara, u sklopu „Fanfara za Evropu" održano je stotine muzičkih, umjetničkih i sportskih događaja.

Heath je preuzeo aktivnu ulogu u nekim događajima. Prisustvovao je specijalnoj gala večeri u Kraljevskoj operi, a lično je uručio nagrade britanskoj i djeci iz Evropske ekonomske zajednice koja su osvojila besplatna ljetovanja u takmičenju iz pisanja sastava.

Spustio je i zastavu za označavanje početka trke desetak oldtimera od Londona do Brisela.

Neki događaji bili praćeni su protestima demonstranata protiv zajedničkog tržišta.

Štaviše, premijer je bio gađan smrdljivom bombom dok je pristizao na gala veče u Covent Gardenu zajedno s Kraljicom.

U osmišljavanju programa za „Fanfare" učestvovalo je ukupno sedam vladinih ministarstava i dva posebno osnovana odbora.

Programom su dominirali kulturni događaji, sa organizovanih 25 slikarskih izložbi na evropske teme, kao i gomilom koncerata.

Za specijalan nastup dovedena je Berlinska filharmonija, dok su nastupile i muzičke grupe kao što su Kinks, Steeleye Span i Slade.

U muzejima Victoria i Albert, organizirana je izložba s umjetničkim djelima posebno pozajmljenim iz šest već postojećih zemalja članica EEZ.

Danska je poslala dva duvačka instrumenta iz Bronzanog doba, dok je italijanska donacija, bista Bruta od Mikelanđela, u programu opisana kao „izuzetno ekspresivna posveta borbi protiv tiranije".

U međuvremenu, Francuska, koja je dvaput stavila veto na britanski ulazak u EEZ, poslala je prikaz varanja na kartama iz 17. veka slikara Žorža de Latura.
Međutim, pokušaji da se u London dovede Mona Lisa navodno su propali kad je odbijen zahtjev da se u zamjenu u Luvr pošalje Kamen iz Rozete.

Tenzije uoči Brexita: U Londonu zapaljena zastava EU

Kako se približava ponoć, što je termin izlaska Velike Britanije iz Europske unije, na Ostrvu rastu tenzije između pristalica i protivnika Brexita . Tako je pristalica Brexita zapalio zapalio zastavu Evropske unije pored Downing streeta u centralnom dijelu Londona. Drugi okupljeni izrugivali su proevropske demonstrante u posljednjim satima prije nego što Velika Britanija treba da napusti zajednicu europskih država.

Među udarnim događajima bila je specijalna fudbalska utakmica na Vembliju, u kojoj su se susreli igrači iz šest postojećih zemalja EEZ-a s timom sastavljenim od igrača iz Velike Britanije, Irske i Danske, koje su savezu pristupile 1973. godine.

Podrška poreskih obveznika od 350.000 funti - oko 4,2 miliona u današnjem novcu - također se pokazala spornom uprkos protestima lorda Gudmana pred poslanicima koji su kritikovali trošenje da je to „beznačajna suma za jedna ovakav festival".

Lider laburista Harold Wilson - koji je bio protiv sporazuma konzervativaca da se uđe u EEZ - nazvao je vladine subvencije „skandalom". On je predložio da bi umjesto slavlja bilo mnogo prikladnije da su svi britanski radnici dobili slobodan dan.

Prvi dan u Novoj godini postao je zvaničan praznik širom Velike Britanije 1974. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije