Božić u Siriji: Hvala našim prijateljima muslimanima koji su nam uputili čestitke

Radiosarajevo.ba
Božić u Siriji: Hvala našim prijateljima muslimanima koji su nam uputili čestitke
FOTO: AA / Božić s radošću dočekan i u sirijskom gradu Ras al-Aynu

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Božić, a ovaj praznik je s radošću dočekan i u sirijskom gradu Ras al-Aynu. Ovo je i prva božićna mišpsa u miru i blagostanju nakon što je Ras al-Ayn u okviru operacije "Izvor mira" oslobođen od terorista YPG/PKK, javlja Anadolu Agency (AA).

Božićna misa je održana u Asirskoj pravoslavnoj crkvi, a ova bogomolja je povodom praznika posebno ukrašena. Na misi su se okupili tamošnji vjernici, Armenic i Asirci, zapalili su svijeće i molili se.

Stanovnik Ras al-Ayna Ziyad Musa kazao je novinaru AA kako je sretan što danas imaju priliku u miru okupiti se na misi.

"Hvala Bogu pa smo dočekali da nas niko ne ometa u obavljajnu naših vjerskih dužnosti", kazao je Musa, te dodao:

"Zahvaljujemo se turskoj vojsci i Nacionalnoj sirijskoj armiji (SNA) koji zaista vode računa o našoj sigurnosti i našim bogomoljama. Također, veliko hvala našim prijateljima muslimanima koji su nam uputili čestitke povodom praznika."

Asirac iz Ras al-Ayna Enam Musa kazao je kako nakon dugo vremena po prvi put u miru obavljaju misu.

"Sve civile koji su bili primorani da napuste svoje domove, pozivamo da se vrate. Ras al-Ayn je sada siguran. Možemo slobodno živjeti našu vjeru. Vratite se. Zahvaljujemo se turskoj vojsci i SNA jer su očistile regiju od terorista", rekao je Musa.

Teroristi YPG/PKK su crkve u Ras al-Aynu koristili kao svoja skladista za municiju. Ras al-Ayn su turska vojska i SNA od terorista oslobodile 12. oktobra ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije