Promjena stila i retorike: Kim Jong Un iznenadio govorom

Radiosarajevo.ba
Promjena stila i retorike: Kim Jong Un iznenadio govorom
Foto: Twitter / Kim Jong-un
Južna Koreja ponudila je Sjevernoj Koreji da 9. januara održe ragovore na visokom nivou o mogućem učestvovanju Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine.

Poziv je stigao nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un rekao da razmišlja o slanju sjevernokorejske delegacije na zimske Olimpijske igre koje će se u februaru održati u Južnoj Koreji. Rekao je i da bi se dvije strane trebale hitno sastati i razgovarati o mogućnostima, piše BBC.

Kim Jong-Unov novogodišnji govor, ali i izbor odijela u utorak su detaljno analizirali u južnokorejskom državnom Institutu za ujedinjenje.

"Sjevernokorejski čelnik najčešće bira crna ili mornarsko plava odijela. Svijetlo sivo odijelo i kravata u istoj boji su vjerovatno pomno odabrane za ovaj govor kako bi prikazali mekši, opušteniji imidž koji je u skladu s iznenadnom ponudom za pregovore sa Seulom", ističu analitičari. "Sjeverna Koreja kao da je poduzela velike napore u tome kakav će dojam ostaviti Kim Jong Un", prenosi Dnevnik.hr.

"Promjenom izgleda, tj. odbacivanjem tamnih maoističkih odijela i odijevanjem u sive tonove u zapadnjačkom stilu Kim Jong Un je vjerovatno želio poduprijeti mir koji je naglasio u svom obraćanju", ističu analitičari.

Tokom cijele 2017. godine je dominirala vatrena retorika, a napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa su konstantno rasle. Tokom novogodišnjeg govora sjevernokorejski čelnik je svoju zemlju nazvao "miroljubivom i odgovornom nuklearnom silom" i pozvao na smanjenje vojnih napetosti i poboljšanje veza s južnim susjedima.

"Klijentima koji su u teškoj situaciji ili nepopularni u javnosti uvijek savjetujemo da nose bijelo ili sivo. Bijela boja je nevinost, a siva ima tendenciju skrenuti pozornost s osobe koje je nosi. Kim je možda osjetio pritisak jer je u fokusu cijelog svijeta, pa se okrenuo sivoj nakon nekoliko godina nošenja tamnih tonova", pojasnila je Kim Gun Hee, savjetnica za izgradnju javnog imidža.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije