Proglašava se vanredno stanje: Nestaje jedan od najljepših gradova na svijetu

Radiosarajevo.ba
Proglašava se vanredno stanje: Nestaje jedan od najljepših gradova na svijetu
Foto: Twitter / Poplava u Veneciji

Italijanska vlada proglasit će u četvrtak vanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji, u cilju što brže mobilizacije sredstava kako bi se na dugi rok izbjegao nestanak jednog od najljepših gradova svijeta.

Nešto prije ponoći u noći na četvrtak, nivo mora zaustavila se na 77 centimetara, što je daleko od jučerašnjih 1,87 metara koji nisu viđeni već 53 godine.

"Katastrofa koja je pogodila Veneciju udarac je srcu naše zemlje. Teško je gledati tako pogođen grad, njegovu umjetničku baštinu koja je u opasnosti, komercijalne aktivnosti na koljenima", rekao je premijer Giuseppe Conte koji je došao u grad.

U četvrtak popodne će se u Rimu sastati vlada kako bi proglasila vanredno stanje zbog prirodne katastrofe za zonu Venecije, što je procedura koja daje vladi "posebne ovlasti i sredstva" kako bi što prije djelovala.

More je prevrtalo gondole, izbacivalo 'vaporette' na obalu, poplavilo dućane, barove, restorane, te uzrokovalo prekid struje u čitavom gradu.

Stotine turista morale su do svojih hotela gaziti kroz vodu ponekad duboku do koljena.

Angažirano je 160 vatrogasaca koji su imali 400 intervencija.

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni val dosegnuo 194 centimetra.

Grad koji broji 50.000 stanovnika prima svake godine oko 36 miliona turista, od kojih 90 posto stranaca.

"U pitanju je budućnost Venecije, više se ne može ovako živjeti. Potrebna je sigurnost kako bi se ovdje živjelo. I naš je međunarodni kredibilitet u igri", ocijenio je gradonačelnik Luigi Brugnaro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije