Princ William razbjesnio Izraelce: Jerusalem je dio okupirane palestinske teritorije

Radiosarajevo.ba
Princ William razbjesnio Izraelce: Jerusalem je dio okupirane palestinske teritorije
Princ William će naredne sedmice posjetiti Izrael i Palestinu, što će biti prva turneja britanskog kraljevića ovim teritorijama.

I prije nego je zvanično počela, posjeta je razbjesnila javnost u Izraelu nakon što je Kensingtonska palata objavila raspored putovanja.

U zvaničnom rasporedu, uz obilazak Starog grada Jerusalema, piše da se nalazi na palestinskoj teritoriji, a ne u Izraelu.

To podrazumije da kraljevska palata smatra kako je Stari grad smješten na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ze'ev Elkin, izraelski ministar za pitanje Jerusalema, poručio je britanskoj kraljevskoj porodici da je "Jerusalem glavni grad Izraela 3.000 godina" i pozvao organizatore posjeta princa Williama da promijene zvanični dokument posjete.

"Žao mi je što su u Velikoj Britaniji odlučili politizirati posjetu. Jerusalim je bio glavni grad Izraela 3.000 godina, a izvrtanje činjenica ne može promijeniti stvarnost", rekao je Elkin.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalem 1967. godine nakon rata sa Jordanom, a 13 godine kasnije anektirao ovaj prostor, što nije priznao veći dio međunarodne zajednice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije