Prihvaćena žalba na presudu Oscaru Pistoriusu

Radiosarajevo.ba
Prihvaćena žalba na presudu Oscaru Pistoriusu

Prihvaćena je žalba na presudu od pet godina zatvorske kazne za paraolimpijca Oscara Pistoriusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Slučaj Pistoriusa nastavit će se na Žalbenom sudu Južne Afrike, nakon što su sudije prihvatile žalbu koju su uložili državni tužioci Južnoafričke Republike (NPA), jer smatraju da je kazna preblaga.

Sutkinja Thokozile Masipa prošlog mjeseca osudila je 27-godišnjeg atletičara na pet godina zatvora zbog ubistva svoje djevojke u njihovom domu u Pretoriji na Dan zaljubljenih, 14. februara prošle godine.

On je kobne noći ispalio četiri hica kroz vrata kupatila i tako na mjestu usmrtio svoju djevojku za koju je tokom suđenja tvrdio da je zamijenio za provalnika.

Nakon izricanja presude, Pistorius je počeo odsluženje kazne prošlog mjeseca u zatvoru Kgosi Mampuru u Pretoriji.

Prema članu 276. Zakona o krivičnom postupku Južne Afrike, Pistorius može zatražiti kućni pritvor nakon što odsluži samo šestinu svoje kazne koja iznosi deset mjeseci.

Poznatiji kao "Blade Runner", Pistoris je rođen bez obje fibule, duge kosti u potkoljenici, a noge su mu amputirane već u prvoj godini života. Ušao je u historiju 2012. godine kao prvi sportista amputirac koji je učestvovao na Olimpijskim igrama, piše Anadolu Agency.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije