Preminuo nekadašnji pripadnik SS divizije umiješan u masakr u Francuskoj

Radiosarajevo.ba
Preminuo nekadašnji pripadnik SS divizije umiješan u masakr u Francuskoj
Foto: ARD / Karl Muenter

Nekadašnji pripadnik nacističke SS divzije Karl Muenter, kome je prijetilo suđenje zbog naređivanja masakra u Francuskoj 1944. i negiranja Holokausta, umro je u 97. godini, navelo je danas tužilaštvo nadležno za slučaj.

"Mogu da potvrdim da je preminuo. Proces protiv njega je obustavljen", rekla je glasnogovornica tužilaštva u Hildeshajmu u Donjoj Saksoniji i dodala da je riječ o prirodnoj smrti, prenosi novinska agencija BETA.

Minter, nekadašnji SS-ovac umiješan u masakr u Ascqu na sjeveru Francuske 1944. godine, u julu je optužen za podsticanje na rasnu mržnju i uvredu sjećanja na žrtve. Izjave zbog kojih je optužen dao je krajem prošle godine za televiziju ARD.

Tada je izjavio da je cifra od šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu pretjerana.

"Nedavno sam pročitao da je ta cifra pogrešna, ne vjerujem više u sve to", rekao je Muenter u razgovoru.

Bivši pripadnik nacističke jedinice je branio i ubistvo 86 francuskih civila u Ascqu.

Upitan da li žali zbog tog događaja, Muenter je rekao da nije neposredno učestvovao u ubijanju ali da je čuvao uhapšene ljude i da ne žali.

"Uopšte ne. Zašto bih se kajao?“, rekao je tada.

"Ako uhapsim nekoga, odgovoran sam za njega. A ako pokušaju da pobjegnu imao sam pravo da pucam u njih“, izjavio je Muenter.

Te izjave su izazvale bijes u Francuskoj. Masakr je počinjen u noći između 1. i 2. aprila 1944. kao odmazda za sabotažu voza u kom je bilo oko 350 SS-ovaca.

Suđenje je trebalo da se održi u Njemačkoj, pod uslovom da zdravlje optuženog bude dovoljno dobro.

Njemačko pravosuđe je u martu 2018. obustavilo postupak protiv Muentera zbog neposredne uloge u Ascqu, tvrdeći da je on za to već osuđen pred francuskim vojnim sudom 1949. i da mu se ne može suditi drugi put.

Muenter nikada nije odslužio kaznu u Njemačkoj i nastavio je svoj život kao radnik pošte.

Do samog kraja se nije odrekao nacističke ideologije.

Prema navodima ARD, Muenter je učestvovao na skupu neonacističke partije NPD u Tiringiji, gdje je govorio kao "svjedok epohe" i potpisivao svoje fotografije. Televizija navodi da je u neonacističkom pokretu smatran "herojem".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije