Preminuo američki sportista zbog kojeg cijeli svijet zna za tešku bolest

Radiosarajevo.ba
Preminuo američki sportista zbog kojeg cijeli svijet zna za tešku bolest
Foto: EPA-EFE / Pete Frates

Bivši igrač bejzbola i čovjek koji je bolovao od teške bolesti nazvane ALS Pete Frates je preminuo u 34. godini. On je skrenuo pažnju ljudi u cijelom svijetu na ovu bolest, piše Jutarnji list.

Frates je preminuo od posljedica ALS-a ili amiotrofične lateralne skleroze - ozbiljne neurološke bolesti koja uzrokuje slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt.

Bolest, koja se još naziva pod slavnom igraču bejzbola Lou Gehrigu, utiče na sposobnost upravljanja mišićima za kretanje, govor, hranjenje i disanje. Često počinje u rukama ili nogama, a zatim se širi na ostale dijelove tijela. Isti zdravstveni problem je imao i svjetski poznat naučnik Stephen Hawking.

Frates je s ALS-om živio više od sedam godina. Postao je simbol nade za mnoge oboljele. Njegov izazov, zalijevanje sebe kantom hladne vode je postao planetarno poznat. Izazov je nazvan Ice Bucket Challenge ili Ledeni izazov. Na izazov su odgovorili mnoge značajne ličnosti, podsjeća Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije