Preminulo 44 ljudi: Otkriveno ko je kriv za nesreću argentinske podmornice

Radiosarajevo.ba
Preminulo 44 ljudi: Otkriveno ko je kriv za nesreću argentinske podmornice
Argentinski istražitelji pokrenuli su istragu protiv dvije njemačke tvrtke koje su radile na remontu podmornice "San Juan“ koja je s 44 članova posade sredinom novembra nestala u južnom Atlantiku.

"Postoji sumnja da su prilikom remonta podmornice 2011. dvije njemačke tvrtke odgovorne za obnovu akumulatora platile mito a iz dokumentacije o remontu nije vidljivo koje konkretne poslove su obavile na podmornici“, javlja Hina pozivajući se na argentinske istražitelje.

Sumnja se da je podmornica njemačke proizvodnje potonula nakon eksplozije jednog od akumulatora za koji su bile odgovorne tvrtke Ferrostaal iz Essena i EnerSys-Hawker iz Hagena. 

Istraga zbog korupcije prilikom ugradnje oko 5 miliona eura skupih akumulatora već je pokrenuta 2010. ali je, kako agencija BR citira argentinskog ministra obrane Oscara Aguada, "gurnuta pod tepih“. 

"Postoje izjava osoba koje su bile uključene u radove da akumulatori ne odgovaraju potrebnim standardima“, rekao je Aguad. 

Podmornicu razreda S42 je izgradila njemačka kompanija Thyssen i 1983. isporučila argentinskoj mornarici.

Prema riječima Cornelie Schmidt-Liermann, predsjednice Vanjskopolitičkog odbora argentinskog parlamenta, od Njemačke vlade su zatražene informacije koje bi doprinijele rasvjetljavanju ovog slučaja. 

Potraga za nestalom podmornicom je u međuvremenu službeno obustavljena a 44 članova posade vode se kao nestali.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije