Preminula djevojčica čija je fotografija skrenula pažnju svijeta na glad u Jemenu

Radiosarajevo.ba
Preminula djevojčica čija je fotografija skrenula pažnju svijeta na glad u Jemenu
Foto: New York Times / Amal Hussain

Većina vas je vidjela tu fotografiju New York Timesa - izgladnjela do kostiju, stisnutih ručica, pretužnog pogleda, 7-godišnja Amal Hussain leži na bolničkom krevetu na sjeveru Jemena, u ratom poharanoj zemlji.

Fotografija je objavljena prošle sedmice u ovom mediju, i, bar je na kratko, skrenula pažnju svijeta na glad zbog koje svake minute umiru građani Jemena, najviše djeca. New York Timesu javilo se hiljade čitatelja, željeli su poslati novac, hranu, željeli su je skloniti, pomoći joj.

Nažalost, njena obitelj saopćila je jučer da je Amal otišla na neki bolji svijet. Umrla je dušica na krevetu u devastiranom izbjegličkom kampu.

"Moje srce je slomljeno", rekla je njena majka Mariam Ali. "Uvijek je bila nasmijana. A, sada, sada se brinem za svoju ostalu djecu."

Glad

Potresne ljudske žrtve rata u Jemenu i napada koje vodi koalicija predvođena Saudijskom Arabijom tako su se, zahvaljujući Amal, ponovo vratili na vrh globalne političke agende, a pomogla je tome i priča o brutalnom ubistvu novinara Jamala Khashoggija, a krivac je i ovdje - Saudijska Arabija, piše NYT. Pa su SAD i Velika Britanija, najveći prodavači oružja za Saudijsku Arabiju, pozvali na prekid vatre u Jemenu. Američki ministar odbrane James Mattis kazao je da se prekid vatre očekuje u narednih 30 dana: "Moramo raditi na miru, odmah, ne možemo pričati da ćemo uraditi nešto tamo nekad u budućnosti", kazao je on.

U Jemenu je trenutno 1.8 miliona pothranjene djece - a Amal je stavila ljudsko lice na upozorenja da će glad, za koju su odgovorni ljudi, uništiti Jemen u narednim mjesecima. Ujedinjeni narodi navode da se trenutno osam miliona Jemenaca oslanja na humanitarnu pomoć, a očekuje se da će taj broj u narednim sedmicama porasti na 14 miliona, što je polovina ukupnog broja stanovnika.

Humanitarni radnici - a sad i svjetski lideri - pozivaju da se odmah prekine s vatrom, te uspostave hitne mjere da se oporavi uništena ekonomija Jemena, gdje su vrtoglave cijene hrane izbrisale cijele obitelji, naselja, gradove...

Reporteri New York Timesa uslikali su Amal u Aslamu, gradu koji se nalazi 90 kilometara udaljen od prijestolnice Sane. Ležala je na krevetu sa svojom mamom. Pokušali su je svako dva sata hraniti mlijekom, ali stalno je povraćala, i imala teške stomačne tegobe. Dr. Mekkia Mahdi sjedila je na njenom krevetu i mazila joj kosu. Kad su ušli reporteri, uhvatila je mali dio njene kože, podigla ga i rekla: "Vidite ovo. Gledaj, svijete. Nema mesa. Samo kosti."

I Amalina majka bila je bolesna - imala je denga groznicu, koju prenose komarci. 

Amalina obitelj morala je napustiti svoj dom zbog zračnih napada Saudijske Arabije, koja je, u posljednje tri godine, izvela više od 18 hiljada zračnih napada na Jemen. Živjeli su u Saadi, provinciji u kojoj su većina Houthi, pobunjenici koji kontroliraju sjeverni Jemen i koje u Saudijskoj Arabiji, doživljavaju kao produženu ruku Irana.

Nada

Geopolitika rata, pak, sada se čini jako daleko - jer Jemenom danas vlada samo glad, niko i ništa drugo. Amal na arapskom znači "nada", i mnogi se nadaju da će tragična sudbina ove lijepe djevojčice skrenuti pažnju na rat u kojem je već umrlo desetine hiljada. Prošle godine, u Jemenu je zabilježena najveća epidemija kolere u modernom dobu čovjeka.

Amal je otpuštena iz bolnice prošle sedmice, i dalje je bila bolesna, ali doktorima su trebali kreveti za druge pacijente. Obitelj ju je vratila u izbjeglički kamp, u kolibu sastavljenu od slame i plastične folije, gdje humanitarni radnici dijele nešto šećera i riže. No, to nije dovoljno za malu Amal.

Njeno stanje se pogoršalo tri dana nakon što je izašla iz bolnice i, iako su ljekari tražili da se Amal vrati, njena obitelj nije mogla platiti prijevoz...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije