Predsjednik Vlade Katalonije poziva na novi referendum: Ne možemo ostati u kavezu

AA
Predsjednik Vlade Katalonije poziva na novi referendum: Ne možemo ostati u kavezu
Foto: EPA-EFE / Demonstracije u Barceloni

Quim Torra, predsjednik Vlade Katalonije, kaže da je presuda koja je izrečena za devetero separatista zbog organizovanja zabranjenog referenduma 2017. godine razlog za novo glasanje o nezavisnosti.

"Ne možemo ostati u ovom kavezu na koji se nastavljaju dodavati rešetke", poručio je Torra u četvrtak na posebnoj sjednici u regionalnom parlamentu.

Presudu Vrhovnog suda sa početka ove sedmice nazvao je "sramotnom kaznom" i najvećim udarcem za demokratiju tokom četiri decenije demokratske vladavine.

"Ako smo osuđeni na 100 godina zatvora zbog postavljanja glasačkih kutija, odgovor je jasan: ponovo ćemo ih morati postaviti radi samoopredjeljenja", naglasio je Torra.

Torra, koji je kritikovan zbog pretjerane suzdržanosti u osuđivanju nereda viđenih tokom posljednja tri dana u bogatoj regiji, rekao je parlamentarcima da nasilje ne predstavlja separatistički pokret.

Španska autonomna pokrajina Katalonija je u protekla tri dana bila poprište nasilnih sukoba između policije i demonstranata, nakon što je Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne za devetero lidera regionalnog separatističkog pokreta. Naime, devet separatista osuđeno je zbog uloge u jednostranom proglašenju nezavisnosti Katalonije na zatvorske kazne u trajanju od devet do 13 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije