Predosjetila pad aviona u Iranu: Odlazim, ali zabrinuta sam

Radiosarajevo.ba
Predosjetila pad aviona u Iranu: Odlazim, ali zabrinuta sam
Foto: EPA-EFE / Rušenje ukrajinskog aviona u Iranu, januar 2020.

Sheyda Shadkhoo je predosjetila da će avion u kojem je bila pasti u Iranu. To je kazala svom suprugu 20 minuta prije polijetanja aviona.

Shadkoo je iskoristila trosedmični godišnji odmor da posjeti majku i sestre u Teherenu. Po završetku odmora, krenula je prema Kanadi gdje živi njen suprug Hassan Skadkhoo. Avion je letio na liniji Teheran-Kijev, piše CNN.

"Razgovarao sa s njom 20 minuta prije nego što će avion poletiti. Bila je zabrinuta zbog tenzija između Teherana i Sjedinjenih Američkih Država nakon koje su uslijedila nakon naredbe predsjednika Donalda Trumpa da ubije iranskog generala Qasema Soleimanija", prisjetio se Hassan. 

Srušio se ukrajinski avion kod Teherana, vjerovatno niko od 180 putnika nije preživio

Prema njegovim riječima, htjela je od mene da je uvjerim da neće biti rata.

"Rekao sam joj da se ne brine, da se ništa neće desiti. Onda je kazala zbogom i isključila je mobitel nedugo prije polijetanja", dodao je.

Nažalost, avion nije došao do krajnje destinacije. Srušio se nakon što je poletio sa teheranskog aerodroma u srijedu, 8. januara. Poginulo je 176 osoba, među kojima je bila Sheyda Shadkhoo i još 62 državljana Kanade.

Objavljeni podaci: Poginuli putnici ukrajinskog aviona dolazili s tri kontinenta

Njen suprug tvrdi da je predosjećala da će se desiti tragedija. Prije nego što će krenuti avionom, na Instagramu je objavila da strahuje.

"Pogledajte njeno lice, pogledajte način na koji je napisala tekst", rekao je Hassan držeći mobitel u ruci.

Zatim je pročitao ono što je napisala. Nije mogao suzdržati emocije.

"Odlazim, ali sam zabrinuta. Zabrinuta sam za ljude iza mene", napisala je na Instagramu.

Hassan Shadkoo je poručio da ne može zamisliti život bez supruge sa kojom je u braku bio deset godina.

"Bila je kao anđeo. Poželio sam da i ja više ne postojim", kazao je.

Kako navodi CNN, postoje oprečni izvještaji i spekulacije o tome šta je uzrok pada aviona.

Prvobitno, iranski državni mediji su okrivili tehničke greške, dok su Ukrajinci okrivili raketne napade. U međuvremenu, obje države su korigovale svoje navode i istakle da više neće spekulirati u uzrocima tragedije.

Da li je ukrajinski avion u Iranu srušen?

Nesreća se desila nekoliko sati poslije iranskog napada na dvije vojne baze u Iraku gdje su smještene američke trupe. Napad je uslijedio kao odgovor za ubistvo Soleimanija, podsjeća CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije