Poznati detalji o ubici nastavnika: U martu je dobio status izbjeglice u Francuskoj

1
Radiosarajevo.ba
Poznati detalji o ubici nastavnika: U martu je dobio status izbjeglice u Francuskoj

Počinitelj koji je ubio nastavnika historije u blizini Pariza imao je izbjeglički status i dozvolu da ostane u Francuskoj do 2030. godine. To je na konferenciji za novinare u izjavio šef državnog antiterorističkog tužilaštva Jean-Francois Ricard.

Napomenuo je da je zločin počinio "ruski državljanin čečenske nacionalnosti, rođen u Moskvi 12. marta 2002. godine, koji je imao izbjeglički status, a nije bio u vidokrugu službi za provođenje zakona". Prema tužiocu, osumnjičeni je od francuskih vlasti dobio dozvolu boravka 4. marta ove godine s trajanjem do 2030.

Ricard je također potvrdio da je devet osoba trenutno u pritvoru u ovom slučaju.

"Dvije osobe su se same obratile komesarijatu kako bi izvijestile da su nedavno imale kontakte sa osumnjičenim", dodao je tužilac. Prema njegovim riječima, takođe je utvrđeno da je "ubica tražio od učenika da mu pokažu nastavnika historije".

"Fotografija žrtve, snimljena prije zločina, pronađena je na njegovom telefonu", objasnio je Ricard.

Uveče 16. oktobra, u Conflans-Saint-Honorine (regija Ile-de-France), napadnut je nastavnik u blizini škole u kojoj je predavao historiju. Napadač je odsjekao glavu nastavniku, a policajci su ga ustrijelili.

Istraga zločina povjerena je francuskom antiterorističkom tužilaštvu. Francuski predsjednik Macron je incident nazvao "islamističkim terorističkim činom". Istražitelji ubistvo povezuju sa profesionalnim aktivnostima nastavnika. Tokom istrage već je privedeno devet osoba, uključujući rođake ubice.

Prema istrazi, učitelj je 5. oktobra tokom lekcije o slobodi govora učenicima pokazao karikature proroka Muhameda. Nakon toga, nastavnik je počeo primati prijetnje od roditelja učenika u svom razredu zbog čega se žalio obližnjoj policijskoj stanici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije