Poznat identitet svih žrtava iz "kamiona smrti"

Radiosarajevo.ba
Poznat identitet svih žrtava iz "kamiona smrti"
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Kamion smrti

Trideset devet migranata čija su tijela krajem oktobra pronađena u kamionu hladnjači blizu Londona su Vijetnamci, potvrdila je u četvrtak policija u Essexu, na jugu Velike Britanije.

Policija je rekla za AFP da su sve žrtve - 31 muškarac i osam žena - identificirane i da su vijetnamski državljani. Njihove porodice su obaviještene, dodaje policija, ne otkrivajući druge pojedinosti.

Kamion sa 39 leševa u Englesku stigao preko Balkana

Po prvim informacijama, kamion, otkriven u Graysu u Essexu, oko 35 kilometara istočno od Londona, je iz Bugarske. Ušao je u Britaniju 19. oktobra u Holyheadu, luci na zapadnoj obali zemlje. Nadzorne kamere snimile kamion, prije nego je policija pronašla tijela Porijeklo žrtava nije poznato, niti jesu li ilegalni migranti.

Policija je isprva mislila da su žrtve Kinezi, ali su se potom javile porodice u Vijetnamu zabrinute za svoje članove.

Vijetnamska ambasada je u saopćenju objavljenom u četvrtak izrazila "veliku tugu zbog smrti 39 Vijetnamaca u Essexu 23. oktobra 2019.", kada su tijela pronađena.

Ambasada je uputila saučešće porodicama žrtava i obećala pomoć u vraćanju posmrtnih ostataka u Vijetnam.

Uhapšeno više ljudi

U okviru tog slučaja uhapšeno je više ljudi u Vijetnamu i u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Šleper smrti: Ovo je mladić u čijem kamionu je pronađeno 39 leševa

Britanske vlasti identificirale su 25-godišnjeg vozača kamiona smrti u kojem je danas pronađeno čak 39 mrtvih osoba. Mo Robinson iz Sjeverne Irske uhapšen je i optužen za ubistvo u slučaju zbog kojeg je pokrenuta najveća istraga u historiji Ujedinjenog Kraljevstva.

Vozač hladnjače, rođen u Sjevernoj Irskoj, optužen je u Velikoj Britaniji za ubistvo iz nehata, pranje novca i udruživanje radi pomaganja u ilegalnoj imigraciji.

Drugi Sjeverni Irac navodno povezan sa slučajem, pojavio se u Dublinu na Visokom sudu pravde radi pokretanja postupka izručenja Velikoj Britaniji.

Britanska policija je uhapsila još tri osobe koje je poslije pustila uz jamčevinu.

U Vijetnamu je u okviru te istrage privedeno 11 osoba.

Pronalazak kamiona je potresao domaću i svjetsku javnost i pokazao da su ilegalne migracijske rute iz Vijetnama u Europu veoma dobro organizirane.

Kontejner je iz Zeebrugesa u Belgiji trajektom stigao u luku Purfleet na Temzi, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije