Požari u Australiji odnijeli još jedan život: Izgorjelo više od pet miliona hektara

Radiosarajevo.ba
Požari u Australiji odnijeli još jedan život: Izgorjelo više od pet miliona hektara
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Požari u Australiji

Jedan muškarac je preminuo, a strahuje se da je stotine nekretnina uništeno u požarima koji su preko noći harali jugoistokom Australije nakon "groznog dana" ekstremne vrućine i opasnih uvjeta. 

47-godišnji muškarac preminuo je u noći sa subote na nedjelju od srčanog zastoja dok je pomagao prijatelju da spasi imanje u Batlowu, gradiću smještenom jugoistočno od Canberre, objavila je policija Novog Južnog Walesa u nedjelju ujutro. Time je broj umrlih zbog požara od septembra narastao na 24. 

Izgorjelo više od pet miliona hektara zemlje

Požarima je pogođeno svih šest australskih saveznih država i jedan teritorij. Izgorjelo je više od 5 miliona hektara zemlje. 

Jučer su u saveznim državama Novi Južni Wales, Victorija i Južna Australija zabilježene ekstremne temperature. U dijelovima Sydneya registrirano je 48 stepeni Celzija i vjetrovi brzine 80 kilometara na sat. 

Još uvijek se ne zna kolika se šteta dogodila preko noći, no vlasti procjenjuju da je uništeno nekoliko stotina nekretnina.

U Novom Walesu gori oko 170 požara

Danas ujutro dio Novog Južnog Walesa i dalje nema struje, a tamo gori oko 170 požara. Dva od njih su iznimno opasna. 

"Jučer je bio grozan dan", rekao je šef vatrogasne službe te savezne države Shane Fitzsimmons. 

Iako su se vremenski uvjeti danas poboljšali, na nekim mjestima stanje je i dalje "promjenjivo", dodao je.

Premijerka Novog Južnog Walesa kazala je da su po vremenskim uvjetima, brzini, veličini i šteti koje su nanijeli zajednicama ovi požari "bez presedana". 

U Victoriji se i dalje uz pomoć vojske provode masovne evakuacije

"Ne možemo se praviti da je ovo nešto što smo doživjeli i ranije. Nismo", naglasila je. 

Vlasti u Victoriji i dalje provode masovne evakuacije uz pomoć vojske. U toj saveznoj državi gori pedesetak požara od kojih je šest opasno. 

Hladnije vrijeme i lagana kiša u nedjelju bi trebali ublažiti vatru u Victoriji u kojoj trenutno gori oko milion hektara zemlje. Potvrđeno je kako je tamo ove sedmice izgorjelo 110 nekretnina. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije