Potresne priče o žrtvama požara u Grčkoj: Umrla beba, izgubljene blizanke...

Radiosarajevo.ba
Potresne priče o žrtvama požara u Grčkoj: Umrla beba, izgubljene blizanke...
Foto: EPA / Požar u Grčkoj

Prema posljednjim zvaničnim informacijama u Grčkoj je, u stravičnom požaru, stradala 81 osoba. Više od 180 osoba je povrijeđeno, a na desetine se i dalje vode kao nestali. 

Kako javljaju tamošnji mediji, među žrtvama je i šestomjesečna beba, čiji su roditelji bili na ljetovanju u Attici kada je vatreni armagedon počeo.

Roditelji su uočili požar i spas su pronašli na plaži, a majka je grčevito čuvala svoju bebu. Pobjegli su na plažu, a potom i na brod koji je bio u blizini. Nažalost, beba je tokom bijega udahnula dim te je zadobila poteškoće u disanju. Najbrže što su mogli su je prevezli u bolnicu, međutim, uprkos nadljudskim naporima ljekara, beba nije izdržala.

Među žrtvama je i Irac Brian O'Callaghan-Westropp, koji je u Grčkoj bio na medenom mjesecu. Kada je požar počeo, on i supruga Zoe Holohan, s kojom je u braku bio tek sedam dana, bili su u ljetovalištu Mati. U bijegu su se razdvojili, a njegovo tijelo pronađeno je kasnije...Zoe je preživjela.

Najteži trenutak vatrogascima, pak, bio je kada su u vrtu jedne vile pronašli 26 tijela, sklupčanih i zagrljenih stranaca koji su u smrt otišli zajedno. Među njima su bila i djeca, a jedno dijete utopilo se u moru dok je pokušalo pobjeći od vatre.

Jedna obitelj u Grčkoj još uvijek pokušava pronaći i devetogodišnje blizanke, Sofiju i Vasiliki, koje su nestale u požaru. Djevojčice su bile također u Matiju, a njihovom ocu je nadu dao loše snimljen snimak koji prikazuje djevojčice na nekom brodu.

Ipak, policija još uvijek ne može potvrditi da li su ovo nestale blizanke.

Najveća je ovo tragedija u Grčkoj, kada je riječ o požarima. 

Strašno je to što se pretpostavlja da su požari podmetnuti, a grčka policija je jučer uhapsila četvoricu osumnjičenih za podmetanje jednog od požara u predgrađima Atine. Uhapšeni imaju između 22 i 26 godina, a privedeni su dok su se skrivali u jednoj od napuštenih kuća. Uzroci više požara u naseljima na obodu grčke prijestonice još nisu zvanično saopćeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije