Potražnja poslodavaca rekordna: Traže gotovo 700.000 radnika

Radiosarajevo.ba
Potražnja poslodavaca rekordna: Traže gotovo 700.000 radnika
Krajem oktobra mjeseca stopa nezaposlenosti u Njemačkoj pala je na novu, rekordno nisku granicu i u opadanju je više nego što su analize tržišta predviđale. Samim tim i broj slobodnih radnih mjesta porastao je više nego ikada.

Ministarstvo rada u Njemačkoj u srijedu je objavilo da je broj ljudi bez poslao pao za čak 13.000, čime je definitivno oboren konsenzus analitičara da će stopa nezaposlenosti padati za samo 1.000 radnih mjesta. Dodatno objašnjeno, stopa nezaposlenih pala je na najniži nivo još od ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

Sve to utjecalo je da broj slobodnih radnih mjesta također poraste, te je on pred kraj oktobra iznosio rekordnih 691.000, što ukazuje da se kompanije sve više bore da pronađu nove uposlenike na tržištu rada, prenosi Econotimes.

Izneseni su i podaci da proizvodnja u Njemačkoj raste najbržim tempom u posljednje tri godine, a naglašeno je da se zbog velikih potražnja u Americi i Aziji može očekivati još veće poboljšanje poslovnih prilika.

"Sa dolaskom jeseni nezaposlenost je značajno pala, a zapošljavanje i potraga za novim radnicima značajno raste“, javio je Reuters, citirajući Franka-Juergena Weisea, direktora njemačkog Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Kako se navodi, najveća potreba za radnicima zabilježena je u sektorima maloprodaje, pripreme i dostave hrane, u građevinskoj industriji, te u sektoru socijalne brige.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije