Trump oduševljen Kim Jong-unom: Potpisan sporazum, niko ne zna o čemu

Radiosarajevo.ba
Trump oduševljen Kim Jong-unom: Potpisan sporazum, niko ne zna o čemu
Foto: EPA / Radiosarajevo.ba / Kim i Trump
Američki predsjednik Donald Trump je, nakon sastanka s liderom Sjeverne Koreje, Kim Jong-unom, otkrio kako su dva lidera potpisala jedan dokument, no nije otkrio o čemu se radi.

Dva lidera, obojica s namjerom da učine historijski korak, pozdravili su se stiskom ruke ispred redova američkih i sjevernokorejskih zastava u Singapuru, u hotelu Capella na otoku Sentosa, što je bila nezamisliva slika koja prikazuje novo poglavlje u odnosima dvije zemlje.

"Imali smo zaista fantastičan sastanak. Mnogo smo napredovali", rekao je Trump novinarima tri sata nakon susreta. "Zaista, vrlo pozitivno i bolje nego što bi iko mogao zamisliti. Zaista dobro. Vrh. Sjajan odnos"

Ranije je Trump procijenio da bi se dva lidera mogla dogovoriti oko nuklearnog naoružanja Pyongyanga, o čemu je, kako je istaknuo, namjeravao govoriti već na samom početku sastanka. Također je prethodno "zaprijetio" kako će napustiti sastanak ako njegova očekivanja ne budu ispunjena, no ipak je poslije izrazio nadu da će "s novim partnerom riješiti veliki problem, veliku dilemu".

"Radeći zajedno, sve možemo riješiti", rekao je Trump.

Jedan neimenovani američki zvaničnik je, piše CNN, kazao kako dvije strane rade na zajedničkom memorandumu o razumijevanju, a još nije poznato da li je i koliko Trump uspio ubijediti Kima da se riješi nuklearnog naoružanja ili da dopusti inspektorima da posjete Sjevernu Koreju i utvrdi veličinu njihovog nuklearnog programa.

Kada je riječ o sjevernokorejskom lideru, novinari su pribilježili što je njegov prevoditelj govorio dok su dva lidera koračali prema sali za susrete. "Brojni građani svijeta vidjet će ovo kao vrstu fantazije, kao nešto iz filma naučne fantastike", rekao je prevoditelj.

Susret je počeo s Trumpovim tapšanjem leđa Kim Jong-una, a onda je i smjestio ruku na rame sjevernokorejskog čelnika. CNN navodi da je govor njihovog tijela bio prijateljski, te da je Kim Jong-un pokazao "toplinu", neobičnu za lidera režima koji zlostavlja ljudska prava.

"Osjećam se odlično. Imat ćemo sjajnu diskusiju", kazao je Trump na početku razgovora.

Kim Jong-un je, sudeći po prevoditelju, rekao kako nije bilo lako doći do ove tačke: "Prošlost nas je zadržavala. Stare prakse i predrasude pokrivale su naše oči i uši, ali uspjeli smo sve to prevazići kako bi danas bili tu gdje jesmo", poručio je Kim Jong-un, a Trump je klimao glavom.

Potom je, iza zatvorenih vrata, počeo sastanak, a uz lidere su bili samo njihovi prevoditelji, što nije standardna praksa - uobičajeno je da na ovim sastancima budu njihovi pomoćnici, zamjenici i sl. Savjetnici su se liderima priključili tek na radnom ručku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije