Potpuna pomrčina Sunca zadivila Južnu Ameriku: Pogledajte prekrasne snimke

Radiosarajevo.ba
Potpuna pomrčina Sunca zadivila Južnu Ameriku: Pogledajte prekrasne snimke
Foto: Twitter / Pomračina Sunca u Južnoj Americi

Hiljade promatrača okupilo se jučer u Južnoj Americi kako bi svjedočili rijetkoj pojavi - potpunoj pomrčini Sunca, javlja BBC.

Krenuvši iz smjera Tihog oceana, pojas vidljive pomrčine protezao se preko Čilea i Argentine te su ovaj spektakl mogli promatrati i snimati, osim lokalnih entuzijasta, i najmoćniji teleskopi na svijetu.

Gledatelji ovog prirodnog fenomena mogli su uživati u svim fazama potpune pomrčine koje su praćene nevjerojatnim svjetlosnim efektima. Vidjeli su Bailyeve bisere, sjajni izlomljeni svjetlosni prsten oko Mjesečeve ploče koji nastaje zbog geografskih uzvišenja, odnosno brda i planina na Mjesecu, i fenomen naziva Dijamantni prsten koja obilježava početak i kraj potpune pomrčine.

"Pomrčina Sunca vas u potpunosti očara“, rekao je astronom Patrick McCarthy.


"Problem je jedino što vam se čini, bez obzira koliko dugo traje, kao da je sve gotovo za desetak sekundi. Želite povikati: 'Vrati se, vrati se, nisam još gotov sa snimanjem'", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije