Potez koji će razbjesniti Ankaru: Rusija postigla dogovor s Kurdima

Fena
Potez koji će razbjesniti Ankaru: Rusija postigla dogovor s Kurdima
/ Dolazak ruskih vojnika u bazu Jandaris (Twitter)
Rusija će uspostaviti vojnu bazu u sjeverozapadnoj Siriji putem sporazuma s kurdskom milicijom YPG koja kontrolira tu regiju. Portparol YPG-a saopćio je i da će Rusija obučavati kurdske borce u okviru borbe protiv teroriozma.

Redur Xelil, portparol YPG-a, izjavio je Reutersu da je sporazum s Rusijom zaključen u nedjelju i da su ruski vojnici već stigli na položaje u sjeverozapadnoj regiji Afrin u oklopnim dugim vozilima.

Taj potez vjerovatno će razbjesniti susjednu Tursku.  Ankara smatra YPG produženom rukom Radničke partije Kurdistana (PKK), koja predvodi pobunu unutar Turske.

"Rusko prisustvo potvrđeno je u sporazumu između YPG-a i ruskih snaga koje djeluju u Siriji u okviru saradnje u borbi protiv terorizma i pomaganja našim snagama u savremenom ratovanju te stvaranja direktne tačke kontakta s ruskim snagama", navodi Xelil u pisanoj izjavi.

Turska je pokrenula prekograničnu ofanzivu duž dijela tursko-sirijske granice kako bi spriječila nove pomake YPG-a, koji kontrolira velike površine sjeverozapadne Sirije i džepa teritorije Afrin u toj regiji.

YPG je također u savezništvu sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv Islamske države u Siriji i igra značajnu ulogu u ofanizivi uz američku podršku na urbano uporište Islamske države, Raqqu, nešto istočnije.

"Sporazum je stupio na snagu danas", izjavio je Xelil, odbijajući da kaže koliko je ruskih vojnika stiglo u Jandaris, mjesto gdje je baza uspostavljena.

Jandaris su ranije granatirale turske snage s obližnje teritorije poreko granice, dodao je Xelil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije