Posmrtno ga odlikovao Putin: Pošta Rusije izdala marku u čast dagestanskog heroja

Radiosarajevo.ba
Posmrtno ga odlikovao Putin: Pošta Rusije izdala marku u čast dagestanskog heroja

U povodu trogodišnjice smrti heroja Rusije Magomeda Nurbagandova, u centrali Pošte Rusije u Dagestanu, održana je posebna ceremonija izdavanja poštanske koverte s likom Magomeda Nurbagandova. 

Prije tri godine Magomeda Nurbagandova ubili su pripadnici jedne kavkaske terorističke grupe koji su bili povezani s ISIL-om.

Teroristi su 10. jula 2016. godine upali u logor u kojem je Nurbagandov kampovao sa svojim rođakom. Četvorica militanata su ubila Magomedovog rođaka, a zatim su kod njih otkrili policijske legitimacije, izvukli svoje mobilne telefone i počeli snimati.

Upravo je zahvaljujući snimku javnost upoznata s zločinom i herojskim činom Magomeda Nurbagandova, inače potporučnika policije.

Na snimku se vidi terorista koji od vezanog Magomeda Nurbagandova traži da pozove svoje muslimanske kolege da napuste policiju.

"Braćo, nastavite raditi", odgovorio je Nurbagandov iako je u njega uperena automatska puška.

Bijesni napadači su nakon toga pucali u glavu policajca i ubili ga. Okolnosti pod kojima je ubijen Nurbagandov su otkrivene nakon što je policija ubila jednog, a uhaposila dvojicu terorista i kod njih otkrila snimak zločina.

Dva mjeseca nakon ubistva, ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je orden zlatne zvijezde heroja roditeljima ubijenog policajca Magomeda Nurbagandova, što se dešava izuzetno rijetko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije