Posljednji čin drame na Crnom moru: Dva ogromna krana izvukla Boeing iz provalije

Anadolija
Posljednji čin drame na Crnom moru: Dva ogromna krana izvukla Boeing iz provalije
Nakon višednevnih priprema nadležne turske službe uspjele su kranovima podići i izvući putnički avion iz provalije pored aerodroma u Trabzonu, u kojoj je završio nakon skretanja sa piste 13. januara.

Prilikom slijetanja na trabzonski aerodrom putnički avion na relaciji Ankara-Trabzon skrenuo je s piste i završio na litici na obali Crnog mora. U nesreći nije bilo povrijeđenih i svih 162 putnika i članovi posade uspješno su evakuirani iz letjelice.

Međutim, pred nadležnim turskim službama ostao je težak zadatak izvlačenja velikog putničkog aviona tipa Boeing 737-800 nasukanog nasred strme litice.

Jutros u četiri sata obustavljeni su letovi na aerodromu, a nadležne službe su pomoću dva krana, nosivosti 500 i 300 tona, uspjele izvući avion iz provalije.

Resorne spasilačke ekipe od ukupno 150 članova su 11 sati predano radile kako bi avion bio izvučen na sigurno.

Avion je trenutno na sigurnom i ekipe su počele evakuaciju prtljaga koji će blagovremeno biti isporučen vlasnicima.

Ostao je lakši dio posla, da se avion skloni sa aerodroma i premjesti na predviđeno mjesto za popravke.

Akciju izvlačenja prate brojne vatrogasne, medicinske i policijske ekipe, a i veliki broj građana je satima pratio događaj.

Troškove izvlačenja aviona iz provalije snosit će osiguravajuće kuće avioprevoznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije