Posjeta Mijanmaru: Papi Franji sugerirali da ne koristi riječ "Rohinje"

Anadolija
Posjeta Mijanmaru: Papi Franji sugerirali da ne koristi riječ "Rohinje"
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo stigao je danas u trodnevnu posjetu Mijanmaru, a po dolasku u grad Yangon pozdravilo ga je na desetine hiljada ljudi.

Papu su na aerodromu u Yangonu dočekali katolički biskupi i to je prva posjeta jednog poglavara Rimokatoličke crkve toj zemlji.

Papa Franjo će u pored Mijanmara posjetiti i susjedni Bangladeš, gdje će se sastati s predstavnicima manjinske katoličke zajednice.

U utorak će se sastatiti s čelnicom Mijanmara Aung San Suu Kyi i predsjednikom Htinom Kyawom.

Velika misa održaće se u srijedu, a očekuje se dolazak više hiljada katoličkih vjernika, uglavnom iz sjeverne države Kachin, gdje je zbog sukoba vladinih snaga i pobunjeničkih grupa koji traju od 2011. raseljeno na hiljade ljudi.

Istog dana, papa će se u Yangonu sastati i s vojnim komandantom generalom Minom Aungom Hlaingom.

Poglavar Rimokatoličke crkve će posjetiti i Rohingya izbjeglice koje su iz Mijanmara izbjegle u Bangladeš.

Mijanmarska crkva od pape Franje tražila da ne koristi naziv Rohingya za muslimansku manjinu u Arakanu, jer vlada Mijanmara taj naziv smatra spornim.

Međutim, naziv Rohingya nije zabranjen i papa Franjo ga je već koristio u ranijim obraćanjima javnosti.

Papa Franjo je tokom nedjeljne mise u augustu ove godine u obraćanju vjernicima na vatikanskom Trgu Svetog Petra kazao da je tužan zbog vijesti o progonu Rohingya braće i sestara u Mijanmaru.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 300 muslimanskih sela iz kojih je više od 600.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

U posljednjim izvještajima Ujedinjenih nacija se navodi da nasilje u Mijanmaru ima sve naznake zločina protiv čovječnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije