Poroshenko: Ukrajina i Rusija postigle dogovor o oslobađanju Nadezhde Savchenko

Radiosarajevo.ba
Poroshenko: Ukrajina i Rusija postigle dogovor o oslobađanju Nadezhde Savchenko

Ukrajina i Rusija postigle su dogovor o oslobađanju ukrajinskog pilota Nadezhde Savchenko, saopćio je predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko. On međutim nije precizirao da li taj dogovor podrazumjeva i razmjenu dvojice ruskih državljana koji su jučer u Kijevu osuđeni za terorizam, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Poroshenko je kazao da je s Putinom jučer razgovarao telefonom i da su usaglasili način na koji će biti omogućeno da se Savchenko vrati u Ukrajinu, ali nije precizirao šta to rješenje tačno podrazumjeva.

"Jučerašnji razgovor je uslijedio na moju inicijativu i mislim da smo dogovorili oslobađanje Nadezhde", izjavio je Poroshenko tokom konfencije za medije nakon sastanka sa danskim premijerom Lars Lokke Rasmussenom.

Poroshenko je također rekao da je izdao naredbe Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu pravosuđa da što prije pripreme mehanizme za oslobađanje Nadezhde Savchenko.

Putinov glasnogovornik Dmitry Peskov rekao je ranije novinarima da su dva predsjednika razgovarala o Savchenko, ali i o dvojici ruskih državljana koji su jučer osuđeni u Ukrajini zbog terorizma i ratovanja na istoku zemlje. 

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko je ranije izrazio spremnost na razmjenu dvojice Rusa zarobljenih u Ukrajini za ukrajinskog pilota Nadezhde Savchenko koju je u martu ove godine Sud u Rusiji osudio na 22 godine zatvora na osnovu optužbi da je kriva za smrt dvojice ruskih novinara u istočnoj Ukrajini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije