Porodica nestala na putu do supermarketa: Tinejdžerica čuvala bebu i samo "isparila"

Radiosarajevo.ba
Porodica nestala na putu do supermarketa: Tinejdžerica čuvala bebu i samo "isparila"
Twitter / Obitelj Martin 1958. godine otišla u nabavku božićnih ukrasa i nikad se više nije vratila

Sigurno ste se barem jednom čuli priču kako je neko rekao supruzi da ide po cigarete na kiosk i nestao bez traga. Iako zvuči nevjerojatno, svakodnevno se dešavaju slične situacije.

Nekad se čini da je stvarnost puno stravičnija od najgore fikcije. Od mnogih slučajeva ispričanih na internetskoj stranici The Charley Project, u čijoj bazi se nalazi više od 13 hiljada neriješenih misterioznih nestanaka, ledi se krv u žilama.

Izdvajamo pet najšokantnijih, piše 100 posto:

1. Obitelj Martin 

Obitelj Martin iz Portlanda 7. decembra 1958. godine otišla je u nabavku božićnih ukrasa i nikad se više nije vratila. 

Nestali su supružnici Kenneth i Barbara te njihove tri kćeri: Barbara (14), Susan (13) i Virginia (11). 

Nekoliko mjeseci kasnije tijela Susan i Virginije pronađena su na obalama rijeke, a jedno od drugog bila su udaljena oko 50 kilometara. 

Policija je isprva mislila da su možda automobilom sletjeli u rijeku, no kako preostali članovi obitelji i njihov auto nikad nisu pronađeni, njihova sudbina ostala je nepoznata. 

2. Bobby Dunbar

Četverogodišnji Bobby 1912. godine odlutao je iz roditeljskog doma. Budući da je kuća bila kraj jezera, sumnjali su da se utopio. Potraga je bila iznimno opsežna, ali nigdje mu nije bilo traga.

Nakon osam mjeseci policija je pronašla četverogodišnjeg dječaka sličnog Bobbyju u Mississippiju.

Bio je u društvu Julije Anderson, koja je tvrdila da je dječak njezin sin. Bobbyjevi roditelji su bili uvjereni da se radi o njihovom djetetu iako se pri njihovom prvom susretu nije odazivao na svoje ime.

Otežavajuća Julijina okolnost je bila i ta što je imala još dvoje djece od razlićitih muškaraca i bila je iznimno siromašna.

Tada nije bilo načina da se dokaže čije je dijete, a budući da Julia nije imala novca za advokata, skrbništvo su dobili Percy i Lessie Dunbar. 

Dječak je cijeli svoj život proveo kao Bobby Dunbar, a tek je 2004. genetska analiza pokazala da nije bio u srodstvu sa svojim navodnim roditeljima. 

3. Obitelj Stuart

Mary Elizabeth Stuart (32) i njezine kćeri Fannie (2) i Jessie (3) posljednji su put viđene u njihovom crvenom Opelu na putu prema supermarketu. Krenule su u kupovinu namirnica iz svog doma u Honeydewu u Kaliforniji.

Byron M. Stuart (28) nije odmah prijavio nestanak supruge i kćeri nego je to učinio tek za nekoliko dana.

Mary Elizabeth Stuart (32) i njezine kćeri Fannie (2) i Jessie (3) posljednji su put viđene u njihovom crvenom Opelu - undefined

Twitter: Mary Elizabeth Stuart (32) i njezine kćeri Fannie (2) i Jessie (3) posljednji su put viđene u njihovom crvenom Opelu

U januaru 1978. na jednom od sporednih putova nedaleko njihove kuće pronađen je Opel. Namirnice su još bile u automobilu, ali su žice na motoru bile presječene. Policija nigdje nije pronašla tragove nasilja i zaključili su da su netragom nestale.

Slučaj je ponovno otvoren 2009. godine, 13 godina nakon što je Byron umro. Za njega se govorilo da je imao vatreni temperament i bio je glavni osumnjičeni, ali mu ništa nisu mogli dokazati. I dalje nema nijednog novog dokaza.

4. Evelyn Hartley

Evelyn Hartley (15) 1955. zarađivala je honorarno kao bejbisiterica. Taj dan otišla je čuvati djecu kao zamjena za redovnu dadilju obitelji. 

Kad se nije javila roditeljima u dogovoreno vrijeme, nekoliko puta su je pokušali nazvati, a zatim ju je otac otišao potražiti. Pronašao je zaključana vrata, upaljeno svjetlo i uključen radio. Beba koju je Evelyn čuvala mirno je spavala u svojoj kolijevci, ali njegovoj kćeri nije bilo traga. 

Budući da je pronašao razbijen prozor i njene slomljene naočale na podu u dnevnom boravku, odmah je pozvao policiju. 

U podrumu su pronašli jednu njenu cipelu i tragove krvi u dvorištu. Psi tragači su njen miris pratili dva bloka dalje, a zatim je odjednom nestao. Policija je pretpostavila da je otmičar u tom trenu Evelyn ubacio u automobil i odvezao se s njom. 

Iako je nakon njenog nestanka organizirana jedna od najvećih potraga u državi Wisconsin, Evelyn nikada nije pronađena. 

5. Bruce Kremen

Šestogodišnji Bruce doslovno je ispario 1960. godine u šumi u Kaliforniji tokom kampiranja u grupi od 80 djece. Iako su njegov nestanak primijetili samo nekoliko minuta kasnije, nikad nije pronađen. 

Prvo se smatralo da se izgubio u šumi, no kako nakon detaljne pretrage nisu pronađeni ni on ni njegovo tijelo. Kasnije su njegovu otmicu pripisivali serijskom ubici Macku Rayu Edwardsu

Edwards je u vrijeme Bruceova nestanka radio na obnovi cesta te se vjeruje da je tijela svojih žrtava bacao ispod asfalta. Iako je priznao ubistva neke druge djece, Edwards do smrti nije priznao da je ubio Brucea, ali su njegovi roditelji bili uvjereni u njegovu krivicu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije