Porastao broj mrtvih u napadima na Šri Lanki, predložena zabrana nikaba

Radiosarajevo.ba
Porastao broj mrtvih u napadima na Šri Lanki, predložena zabrana nikaba
Foto: EPA-EFA / Šri Lanka

Broj mrtvih u napadima na Šri Lanki do kojih je došlo na Uskrs porastao je. Policija Šri Lanke otkrila je za CNN kako je broj mrtvih iz napada na Uskrs s 321 porastao na 359 osoba.

Podsjetimo, na Uskrs su teroristi napravili seriju koordiniranih smrtonosnih bombaških napada u gradovima Šri Lanke. Za sada je uhapšeno 60 osoba koje se dovode u vezu s napadom, a istraga i dalje traje, javlja Reuters.

Zamjenik ministra obrane izjavio je na konferenciji za medije i kako je jedna od devet bombaša u napadima bila žena.

Reuters prenosi i kako SAD smatra da teroristi i dalje planiraju napade na Šri Lanki.

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe upozorio je sinoć da je na slobodi još uvijek nekoliko osumnjičenih za terorističke napade. Rekao je kako bi neki od njih mogli posjedovati i eksplozivna sredstva.

Predsjednik Šri Lanke, Maithripala Sirisena, najavio je pak kako će u roku od 24 sata smijeniti čelnike obrambenih snaga nakon što su propustili spriječiti samoubilačke napade unatoč činjenici da su raspolagali s prethodnim informacijama o mogućim napadima.

„Kompletno ću rekonstruirati policiju i sigurnosne snage idućih sedmica. Očekujem smjenu čelnika obrambenog vodstva u iduća 24 sata“, kazao je Sirisena.

Ashu Marasinghe, zastupnik u parlamentu Šri Lanke jučer je zatražio od parlamenta da uvede zabranu nikaba, burke i svih ostalih vjerskih pokrivala za lice.

Rekao je kako smatra kako se njima ruši nacionalna sigurnost jer otežavaju identifikaciju ljudi.

Dodao je i kako takva pokrivala nisu tradicionalna u zajednicama muslimana na Šri Lanki. Ne zna se kada će se raspravljati o njegovom prijedlogu.

Za CNN je izjavio kako poštuje sve religije i vjersku slobodu, ali kako ovaj problem treba promatrati i iz drugog ugla.

„Po prvi put se suočavamo s međunarodnim terorizmom na Šri Lanki, a pokrivanje lica je sigurnosni problem“, rekao je dodavši kako neki restorani i hoteli već traže od gostiju da maknu burke i nikabe te kako to nije dobro za društvenu harmoniju.

Vjeruje stoga kako bi se po ovom pitanju trebalo uvesti pravilo koje bi se odnosilo na sve.

Iz Američke ambasade na Šri Lanci objavili su kako će njihova ambasada kao i svi američki prostori u toj zemlji 26. aprila biti zatvoreni za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije