Policija Portugala otvorila istragu o požarima u kojima je povrijeđeno 20 osoba

Fena
Policija Portugala otvorila istragu o požarima u kojima je povrijeđeno 20 osoba
Foto: EPA-EFE / Požari u centralnom dijelu Portugala

Udari vjetra i suša otežavali su u nedjelju navečer borbu s požarom koji od subote hara planinskim područjem u središtu Portugala.

Portugalska kriminalistička policija pokrenula je istragu o požarima, izjavio je novinarima ministar unutarnjih poslova Eduardo Cabrita. On je rekao da je lokalnim vlastima bilo čudno što su sve požare počele između 14.30 i i 15.30 sati po lokalnom vremenu  u subotu oko istog područja, prenosi Reuters.

Jaki vjetrovi otežavaju vatrogascima da ugase preostali požar, iako su uspjeli kontrolirati 60 posto plamena, koji su počeli u subotu poslijepodne u Castelu Brancu, okrugu 225 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Lisabona, i koja je proširila četvrt Santarem.

Jak vjetar i temperatura koja se popela do 35 stupnjeva raspiruju vatru koju su vatrogasci tokom dana bili stavili pod nadzor. 

Dvanaest civila i osam vatrogasaca ozlijeđeno je u požarima, a jedna teško opečena civilna osoba helikopterom je evakuirana za Lisabon. 

Civilna zaštita je u 19 sati po srednjoevropskom vremenu poslala na teren nove snage, gotovo 1.700 vatrogasaca, 480 vozila i 23 protupožarna  aviona i helikoptera, što je za 1.000 ljudi više nego u subotu navečer. 

Na portugalski zahtjev sateliti u sistemu Copernic Evropske unije "izrađuju satelitske karte šumskih požara u okrugu Castelo Branco", objavio je na Twitteru evropski povjerenik za upravljanje krizama Christos Stylianides.

Požari su u Portugalu  2017. godine usmrtili stotinjak ljudi. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije