Pogubljen jedan od 10 najzloglasnijih ubica: Proveo je u zatvoru 25 godina

Radiosarajevo.ba
Pogubljen jedan od 10 najzloglasnijih ubica: Proveo je u zatvoru 25 godina
Foto: ABC / Pogubljen jedan od 10 najzloglasnijih ubica sa FBI-jeve liste: Proveo je u zatvoru 25 godina

Poznati američki serijski ubica Gary Ray Bowles (57) s FBI-jeve liste 10 najtraženijih kriminalaca, koji je 1994. godine vrebao starije homoseksualce te ih u osam mjeseci svog smrtonosnog pohoda ubio šestero, u četvrtak je u državnom zatvoru na Floridi pogubljen injekcijom, javlja DailyMail, prenosi Jutarnji. 

Prema uredu guvernera Rona DeSantisa kazna je izvršena u 22:50, premda je smaknuće bilo zakazano za 18 sati.

Razlog: suci vrhovnog suda razmatrali su njegovu prošlogodišnju molbu za neizvršenjem kazne i na kraju je odbili, nakon čega je u 22:00 sata Bowles pojeo svoju zadnju večeru - tri cheeseburgera, pržene krumpiriće i slaninu.

Bowles je određena smrtna kazna za ubistvo Waltera Hintona iz Jacksonville Beacha na Floridi u oktobru 1994. godine.

Međutim, Hinton je bio Bowlesova šesta i posljednja žrtva koju je ubio u osam mjeseci oko međudržavnog cestovnog koridora Interstate 95 koji se proteže duž cijele istočne obale Sjedinjenih Država, od Bangora u saveznoj državi Maine do Miamija na Floridi, pa je dobio nadimak “ubojica s I-95".

Ubojiti pohod započeo je u martu 1994. godine kada je zadavio Johna Harda Robertsa, starijeg homoseksualca s kojim se družio u Daytona Beachu.

Od tog prvog ubojstva meta su mu bile isključivo osobe takvog profila, a žrtve je pronalazio u barovima za homoseksualne osobe u državama Maryland, Georgija i Florida.

Pritom je Bowles imao i vlastiti potpis: svim je žrtvama u grlo trpao različite predmete: od seksualnih igračaka, ručnika i toaletnog papira do najrazličitije prljavštine, zemlje i lišća.

Istražitelji kažu kako bi da nije uhvaćen nastavio s ubistvima.

"Vjerojatno je nakon nekog vremena počeo uživati u ubijanju i ritualnom punjenju žrtava", rekao je za Associated Press Thomas Youngman, detektiv iz Daytona Beacha kojem je bio dodijeljen slučaj ubojstva Johna Harda Robertsa.

 “Koji bi mogao biti drugi razlog? Prvo ubojstvo moglo se dogoditi kao greška. No potom drugo, pa treće, četvrto, peto i šesto…  Gdje je tome kraj”, izjavio je Youngman.

Policija Daytona Beacha brzo je zaključila ko je ubio Robertsa, prvu žrtvu iz martu 1994. godine.

Bowles je na mjestu ubistva slučajno ostavio svoje dokumente o uvjetnom puštanju na slobodu, a nadzorna kamera uhvatila ga je i kako podiže novac na bankomatu s Robertsove kreditne kartice.

No uhvatiti ga, bilo je puno teže. Policija to nije uspijevala sve dok nije ubio još pet muškaraca u tri savezne države zbog čega je završio na FBI-jevoj listi 10 najtraženijih osoba u Americi, kada je napokon i uhapšen.

Bowlesov život nije bio ni lak ni ugodan, a njegov otac koji je umro od raka pluća prije nego li se on rodio bio je rudar u rudniku ugljena.

Odrastao je zapadnoj Virginiji gdje je već kao vrlo mlad upadao u nevolje zbog nasilničkog ponašanja i konzumiranja droga.

S 11 godina počeo je piti, pušiti marihuanu i snifati ljepilo, stajalo je u svjedočenju njegove majke.

Prema sudskim dokumentima, nakon smrti oca njegova se majka više puta udavala, a s obzirom na to da su ga prva dva očuha opetovano prebijala, Bowles je dom napustio već s 13 godina. No prije toga je drugom očuhu uzvratio na batine i kamenom mu smrskao lubanju, gotovo ga usmrtivši.

Istražitelji su objavili kako je Bowles potom već kao maloljetnik završio sa starijim muškarcima u paklu gay prostitucije.

“Pitao sam ga je li homoseksualac, no rekao je da nije, već da je “igrač”, te da su stariji homoseksualci seksualno općili s njim, a ne on s njima” rekao je Youngman.

Bowles je imao i poduži dosje zbog nasilja nad ženama. Bio je optužen za silovanje i prebijanje svoje djevojke s kojom je živio u Tampi na Floridi 1982. godine, za što je dobio osam godina zatvora.

Prema Pink Newsu, nakon odslužene kazne, Bowles je počeo živjeti s drugom djevojkom, koja je s njim zatrudnjela, no pobacila je dijete nakon što je doznala da se Bowles i dalje za novac prostituira s homoseksualcima. Kasnije je izjavio da je ubijao homoseksualce jer je upravo njih krivio za taj pobačaj.

Gary Ray Bowles je  99 osoba na kojoj je izvedena smrtna kazna od 1979, godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije