Simulacija leta / Pogledajte kako je izgledao stravičan pad aviona u Nepalu

13. 03. 2018. u 15:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares:10

U olupini bangladeškog aviona Bombardier Dash 8 Q400, koji se u ponedeljak srušio u Nepalu, pri čemu je poginulo najmanje 49 putnika i članova posade, pronađena je crna kutija koja bi trebala pružiti odgovore o uzroku tragedije.

Avion u vlasništvu kompanije US-Bangla Airlines srušio se tokom leta BS211 od Dake do Katmandua, pri slijetanju na aerodrom nepalske prijestonice. Nakon udara u tlo zapalio se. U njemu je bila 71 osoba.

Prema prvim podacima, pilot je očigledno bio sjvestan nekog problema, jer je nakon započete sekvence spuštanja pokušao podići avion, što mu je nakratko i uspjelo, nakon čega se avion nagnuo i sunovratio na tlo nedaleko od piste za slijetanje.

Objavljena je i preliminarna videosimulacija tragičnog događaja. Funkcioneri zrakoplovne kompanije i aerodroma u Katmanduu okrivljuju jedni druge za nesreću aviona, u kome se nalazila 71 osoba. Braneći pilote, direktor kompanije US-Bangla Airlines Imran Asif izjavio je da je moguće da je do nesreće došlo zbog pogrešnih signala koje je kontrola leta dala pilotima, javlja Hina.

"Trominutni razgovor između pilota i kontrole leta prije sletanja nagovještava da su poslali pogrešan signal pilotu", kazao je Asif, pozivajući se na transkript razgovora pilota s kontrolom leta u Katmanduu koji je objavila njemačka internet stranica za zrakoplovnu sigurnost JACDEC. Transkript otkriva zbrku u vezi piste predviđene za slijetanje tog aviona.

Zvaničnici aerodroma u Katmanduu rekli su u ponedjeljak da su pitali pilote imaju li problema nakon što je avion promijenio smjer prilikom konačnog spuštanja, ali su oni odgovorili da nemaju. Letelica je zatim napravila dva zaokreta u smjeru sjeveroistoka i kada je kontrola letenja upozorila pilote da avion nije u ispravnom položaju za prilaženje nisu dobili odgovor.

Nesreća je posljednja u nizu sličnih u planinskoj državi Nepal koja ima niske standarde zrakoplovne sigurnosti.

NEMA KOMENTARA