Poginulo 12 civila u napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom

Anadolija
Poginulo 12 civila u napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom
Najmanje 12 civila je poginulo, a deset je ranjeno u zračnom napadu koji se dogodio u naseljenom dijelu jemenskog grada Sada.

Vijest o zračnom napadu na civile potvrdio je koordinator za humanitarne aktivnosti Ujedinjenih nacija (UN) u toj zemlji Jamie McGoldrick. On je poručio da Komesarijat UN-a za ljudska prava istražuje taj slučaj.

Sada je pod kontrolom jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti, a taj pokret za napad je optužio koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija.

Iz UN-a su najoštrije osudili ubijanje civila u Jemenu i pozvali sukobljene strane da ulože dodatne napore kako bi se započeli pregovori o okončanja rata u toj zemlji.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat kada su pobunjenici predvođeni šiitskim pokretom Huti i Kongresom kojeg vodi svrgnuti predsjednik Ali Abdullah Saleh zauzeli glavni jemenski grad Sanu, a potom i druge regije.

Predsjednik Jemena Abd Rabbuh Mansour Hadi i njegova vlada izbjegli su u Saudijsku Arabiju. Konflikti u Jemenu dodatno su eskalirali u martu prošle godine kada je Saudijska Arabija sa svojim arapskim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije