Poginuli u utrci motornim čamcima, među njima 76-godišnji višestruki prvak

Radiosarajevo.ba
Poginuli u utrci motornim čamcima, među njima 76-godišnji višestruki prvak
Foto: Vigil del Fuoco / Nesreća u Veneciji

Italijanski šampion u utrci motornim čamcima Fabio Buzzi je poginuo u Veneciji. Osim njega, poginule su još dvije osobe, piše BBC.

Čamac je udario u zaštitnu barijeru od poplava prilikom pokušaja obaranja rekorda iz Monte Carla.

Nesreća se desila uoči same završnice utrke. Rekord je pokušao oboriti 76-godišnji Buzzi.

Poginuli su mehaničar iz Holandije čiji identitet nije objavljen i Luca Nicolini iz Italije, rekao je predsjednik Offshore an Endurance Committee Giampaolo Montavoci.

U razgovoru za BBC je istakao da informacije o tome šta se desilo dobijaju od preživjelog Maria Invernizzija koji je ispao iz motornog čamca prilikom nesreće. On se trenutno nalazi u bolnici.

Navod da su među poginulima i britanski državljani je netačan, naglasio je Montavoci.

Organizatori utrke su u izjavi za Venezia Today naveli da se u trenutku nesreće čamac kretao brzinom 148 kilometara na sat.

U toku 40-godišnje karijere, Buzzi je deset puta bio prvak. Krećući se brzinom od 191,58 kilometara na sat, 1978. godine je postavio svjetski rekord.

Osnivač je kompanije FB Desgin Group koja se bavi proizvodnjom plovila. Sa nekima od njih je oboreno 40 rekorda i osvojena su 52 prvenstva, podsjeća BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije