Počelo suđenje za napad na džamije: Terorista u zatvorskoj odjeći i vezan

Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje za napad na džamije: Terorista u zatvorskoj odjeći i vezan
Foto: EPA-EFE / Terorista Brenton Tarrant na sudu

Pred Visokim sudom u novozelandskom gradu Christchurcu održano je prvo ročište u procesu protiv Brentona Tarranta, teroriste koji je 15. marta ove godine u napadu na dvije džamije ubio najmanje 50 muslimana tokom džuma-namaza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radio Novi Zeland je javio kako je 28-godišnji terorista Tarrant, koji boravi u najstrožijem novozelandskom zatvoru Auckland, prvom ročištu prisustvovao putem video linka.

Za suđenje Tarrantu na Novom Zelandu veliko interesovanju pokazali su muslimani u toj zemlji, ali i predstavnici medija iz brojnih zemalja.

Terorista se na video prenosu mogao vidjeti u zatvorskoj odjeći sive boje i vezanih ruku. Svi prisutni u sudnici su ga mogli vidjeti na prenosu, dok je Tarrant na ekranu mogao vidjeti samo suca i advokate.

Sudija Cameron Mander je na prvom ročištu zatražio dvije procjene o mentalnom zdravlju Tarranta, kako bi odlučio da li je optuženi spreman za suđenje.

Pojasnio je kako se radi o standartnoj proceduri prilaganja testova o mentalnom zdravlje, te da se iz toga ne treba izvlačiti nikakav drugi smisao.

Terorista Tarrant je 15. marta ove godine, tokom džuma-namaza, upao u džamije Noor i Linwood u Christchurchu, te ubio najmanje 50 muslimana koji su se okupili na sedmičnoj molitvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije