Pljačka stoljeća u Njemačkoj: Ukraden nakit vrijedan milijardu eura!

J. M.
Pljačka stoljeća u Njemačkoj: Ukraden nakit vrijedan milijardu eura!

To je vjerovatno najveća krađa umjetnina u poslijeratnoj historiji. Iz umjetničkih zbirki "Zelenog trezora" Državnog muzeja Saksonije u Dresdenu ukraden je antikni nakit u vrijednosti od oko milijardu eura.

"Možemo potvrditi upad u Zeleni trezor. Počinioci su u bijegu", rekao je glasnogovornik policije Thomas Geithner u 9.30 sati. 

Deseci policijskih vozila policije nalaze se u centru Dresdena, ispred Kneževskog dvorca u čijem se "Zelenom trezoru" desila pljačka. 

Prema informacijama Bilda, pljačkaši su paralizirali strujno napajanje i onesposobili alarm u 5 sati ujutro. Nakon toga je nekoliko počinilaca ušlo kroz ugaoni prozor u umjetničke zbirke, u kojem su veliki dijelovi blaga  koji su pripadali saksonskoj vladarskoj kući Wettin.

Grupa provalnika ukrala je povijesni nakit, dijamante i dragulje. Šteta: milijardu eura!  Pljačkaši su prioritet dali nakitu, dok su ostavili veće predmete poput vaza ili slika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije