Intrigantno pismo princa Charlesa: Ko će se pozabaviti "jevrejskim lobijem"

Radiosarajevo.ba
Intrigantno pismo princa Charlesa: Ko će se pozabaviti "jevrejskim lobijem"
EPA / Princ Charles
Zbog pisma iz 1986., u kojem se pita ko će se u Sjedinjenim Američkim Državama pozabaviti "jevrejskim lobijem", britanski princ Charles ovih dana našao se na meti kritika.

"Europski Jevreji su doprinijeli stvaranju velikih problema na Bliskom istoku", naveo je princ u pismu starom 31 godinu, ocjenjujući da je "masivni pokret jevrejskog naroda u 20. vijeku uzrokovao nasilje u regiji", prenosi Daily Mail.

On je izrazio nadu da će se "američki predsjednik suprotstaviti jevrejskom lobiju", zbog čega je oštro osuđen jer su fraze u ovom pismu poznate po antisemitskom prizvuku, kazao je urednik Jevrejskih hronika Steven Polard.

Polard je istaknuo i kako ga je fraza "jevrejski lobi" najviše zapanjila u ovom pismu, te smatra uznemirujućim što takav izraz dolazi od nasljednika britanskog trona, te da je cijelo pismo "šokantno".

"Takozvani jevrejski lobi je jedna od antisemitskih tema koje smo izdržavali vijekovima. To je dio mita da postoje veoma moćni Jevreji koji kontrolišu stranu politiku, medije, banke ili drugo", naveo je Polard.

Neimenovani izvor rekao je da je princ Charles kritičan po pitanju američko-izraelskih odnosa iza zatvorenih vrata.

Međutim, Charles je s druge strane izrazio zabrinutost povodom nedavnog oživljavanja antisemitizma u Europi. On je postao prvi član britanske kraljevske porodice koji je prisustvovao inauguraciji glavnog rabina 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije