Pariz tuži Fox News zbog izvještaja o dijelovima grada u kojima vlada šerijatski zakon

Radiosarajevo.ba
Pariz tuži Fox News zbog izvještaja o dijelovima grada u kojima vlada šerijatski zakon

Uprava grada Pariza odlučila je u srijedu podnijeti tužbu protiv američke televizije Fox News zbog kleveta, odnosno što je objavila netačne izvještaje o tome da su određeni dijelovi Pariza "zabranjene zone", u kojima se primjenjuje šerijatski zakon, a nemuslimani i policajci praktično ne mogu ni da uđu.

Tužba se odnosi na više puta ponovljenu tvrdnju u reportažama Fox News da su određeni dijelovi Pariza i pojedinih britanskih gradova "zabranjene zone" za nemuslimane i policajce.

Te reportaže su govorile o muslimanima u Evropi, a emitovane su poslije terorističkih napada islamista u Parizu na redakciju satiričnog nedjeljnika Charlie Hebdo i jednu jevrejsku prodavnicu, u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo izjavila je da da ne prihvata nikakve uvrede protiv grada i Parižana.

Fox News je također emitovao intervju s "novinarom s iskustvom u konfliktnim zonama i vojnim veteranom" Nolanom Petersonom, koji je "zabranjene zone" u Parizu uporedio s Afganistanom, Irakom, Kašmirom i Indijom, "gdje mladići nose majice sa slikom Osame bin Ladena".

U reportaži emitovanoj 12. januara na Fox Newsu, francuske "zabranjene zone" su opisane kao "oblasti u koje se ne usuđuju da uđu ni turisti ni policajci, kao posljedica toga što su siromašni i marginalizovani muslimani zastrašivanjem praktično primorali vlasti da im predaju vlast nad tim područjima", piše Tanjug.

Neke od spornih reportaža je Fox News kasnije povukao, ali se druge i dalje nalaze na siteu te američke televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije