Papin savjetnik optužen za seksualno zlostavljanje djece

Hina
Papin savjetnik optužen za seksualno zlostavljanje djece
Vatikanski ministar finansija, kardinal George Pell, najistaknutija ličnost Katoličke Crkve u Australiji, optužen je za seksualno zlostavljanje djece.

Optužbe su povezane sa starim incidentima, a policijska predstavnica Shane Patton otkrila je da je prijavu protiv kardinala podnijelo više osoba. Kardinal Pell odbacuje optužbe.

"Veselim se tome što ću konačno doći pred sud. Nevin sam, optužbe su lažne. Cijela mi je ideja seksualnog zlostavljanja odvratna", kaže.

Požalio se da je tokom dvogodišnje istrage bio žrtva "nemilosrdnih napada na njegov karakter", koji su se često pojavljivali i u medijima.

Kako kaže, papa mu je odobrio da ode na dopust kako bi se branio od optužbi. Najviši predstavnik Katoličke Crkve u Australiji, 76-godišnji prelat ujedno je i treći čovjek Svete Stolice koji nosi dužnost ministra finansija, te stoga najviše pozicionirani uglednik Crkve prozvan u aferi pedofilije.

Kad su se prvi put pojavile optužbe protiv Pella, papa Franjo je prošle godine rekao da će pričekati da australsko pravosuđe napravi prve korake kako bi donio svoje stajalište o Pellu, te dodao da njegovom glavnom finansijskom savjetniku ne bi trebali suditi mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije