Papa Franjo zabranio belgijskim katolicama eutanaziju

AA
Papa Franjo zabranio belgijskim katolicama eutanaziju
Foto: Arhiv / Papa Franjo
Papa Franjo je naredio katoličkim humanitarnim organizacijama u Belgiji da prestanu nuditi mogućnost eutanazije u svojim psihijatrijskim ustanovama.

U  maju je organizacija "Humanitarna braća" saopćila da će ljekarima dozvoliti eutanaziju u 15 svojih psihijatrijskih bolnica u Belgiji. To je jedina država uz Holandiju koja ljekarima legalno dozvoljava ubistvo osoba s mentalnim problemima na njihov zahtjev.

Kako bi ispunili uslove, osobe moraju biti u stanju nepodnošljive patnje i najmanje tri ljekara, uključujući psihijatra, moraju biti konsultovana.

Organizacija je u izjavi napisala kako će eutanazija biti provedena samo u slučaju da ne postoje nikakve mogućnosti alternativnog tretmana i da će takav zahtjev biti razmotren uz najveći oprez.

"Poštujemo slobodu ljekara da obave ili ne obave eutanaziju", saopćili su i dodali da je takva sloboda dopuštena zakonom.

papa_franjo_u_bozijem_gradu_Christian_Sinibaldi07.jpg - undefined

Iz press službe Vatikana su saopćili kako je papa zatražio od Belgijanaca da prestanu s takvom praksom. Katolička crkva se protivi eutanaziji. 

Iz administrativnog centra belgijske humanitarne organizacije u Rimu su u maju saopćili kako je dozvoljavanje eutanazije protiv osnovnih principa Katoličke crkve.

"Ovo je prvi put da katolička organizacija tvrdi kako je eutanazija normalna medicinska praksa koja spada u slobodu izbora medicinskih radnika", napisao je Rene Stockman, predsjednik organizacije. Dodao je da je takva odluka nelojalna, neprihvatljiva i sramna.

Većina pacijenata koja zatraži eutanaziju u Belgiji boluje od smrtonosnih bolesti poput raka ili degenerativnih oboljenja. Samo tri posto od 4.000 slučajeva eutanazije godišnje se izvede zbog mentalnih problema pacijenata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije