Panika u Pekingu: Nepoznata podvrsta Covida-19 na daskama za rezanje lososa

J. M.
Panika u Pekingu: Nepoznata podvrsta Covida-19 na daskama za rezanje lososa

Dok se veći dio svijeta polako "otvara", u Pekingu je ponovo upaljen korona-alarm! Deseci novih slučajeva zaraze virusom Covid-19 potvrđeni su na najvećoj tržnici 21-milionske kineske metropole, i to nakon dva mjeseca bez oboljelih. Tržnica, okolni stambeni prostori i škole odmah su zatvoreni u subotu.

Nastala je panika, jer je nova zaraza nepoznata podvrsta Covida-19. Novi virus otkriven je na daskama za rezanje na kojima su radnici sjekli uvozni losos. U Kini su odmah savjetovali da se ne jede sirovi losos dok se ne utvrdi porijeklo virusa. Veliki kineski lanci supermarketa poput Wumart i Carrefoura čak su u subotu uklonili sve proizvode od lososa iz svoje ponude.

Međutim, u ostaku svijeta ne vide opasnost. Tako Jascha Erich Friedli iz Federalnog ureda za sigurnost hrane i veterinarstvo Švicarske podsjeća "prenošenje koronavirusa hranom na ljude još nije poznato".

"Vjerovatnije je da je losos bio kontaminiran vodom koja sadrži virus", za Blick je rekao Andreas Cerny, direktor Epatocentra Ticina u bolnici u Luganu.

Wu Zunyou, glavni epidemiolog iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, upozorava na ishitrene ocjene.

"Ne možemo zaključiti da je losos izvor zaraze samo zato što je na ploči za rezanje prodavca otkriven novi virus korone. Ploča je također mogla biti kontaminirana od zaraženih radnika, kupaca ili drugih proizvoda", kaže Zunyou.

Riba se može kontaminirati materijalom kontaminiranim koronom, ali sama ne može biti nosioc virusa, kao što virus takođe nije prenosiv na ptice i gmizavce, potvrdilo je istraživanje Univerzitetskog koledža u Londonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije